välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är planeten närmast jorden?

Postad av : Valon Istrefi

Venus är den närmaste planeten till jorden och andra närmast solen. Den var uppkallad efter den romerska gudinnan för kärlek och är ofta som jordens syster planet på grund av deras liknande storlek och sammansättning. I Venus atmosfär är fylld med moln av koldioxid och ytan är en torr öken. Nyligen kartläggning av ytan på Venus visar att det är en relativt ung planet som en gång var och nu är full av vulkaner

Geografi

landmassan i Venus är i två delar som har betecknats som kontinenter. Ishtar Terra ligger norr om kratern och är döpt efter den babyloniska guden av kärlek. Afrodite Terra är i söder och är uppkallad efter den grekiska gudinnan för kärlek. Det finns belägg för att en ocean gång fanns på Venus, men det har avdunstat länge sedan dess. Ytan, som ett resultat, är torrt och fuktigt och det finns tecken på ett stort antal vulkaner, däribland 167 giant vulkaner som griper över mer än 100 km i diameter.

Storlek

Den totala diameter Venus är 0,949 gånger större än jorden. Detta innebär att det är bara ett hår mindre i ett större perspektiv. Som för massan av Venus, är det 81,5 procent av jordens. Den unika klippformationer, som kallas Ferras, som går längs planetens yta är ungefär 20 till 50 km över, platt och formad som en pannkaka. På den norra landmassan i Ishtar Terra är Maxwell Montes, det högsta berget på Venus, som ligger på 11 km över ytan nivå.

Funktioner

Venus har ett antal unika egenskaper som gör det en distinkt prägel på solsystem. Förutom sin otroligt vulkaniska ytan, vilket troligen berodde på en brist på rörelse bland tektoniska plattor, den har ett tjockt moln som täcker av svaveldioxid. Detta återspeglar mycket av solljus den får, vilket innebär att dess yta inte är väl upplysta. Det finns ett överflöd av växthusgaser i Venus atmosfär, vilket gör det den varmaste planeten i solsystemet på grund av stora mängder värme som fastnar mellan molnen och ytan.

Tidsplan

Venus ligger närmare till solen än jorden, så det tar mindre tid att slutföra en rotation runt, vilket motsvarar ungefär 224. 64 dagar. Det gör även den närmaste övergå till jorden, med det kortaste avståndet mellan dessa är 41 miljoner km. Detta kallas position "underlägsna konjunktionen" och det inträffar en gång vart 584 dagar. Trots sin snabba bana runt solen, har Venus den långsammaste rotationen på en planet. Det gör en full rotation var 243 dagar, vilket innebär att det tar längre tid att göra så än det gör att bana solen.

Potentiella

Det har talats om Venus potential som framtida kolonisering plats. På grund av den intensiva hettan och trycket på planetens yta, skulle dagens teknik inte att kunna skapa en permanent koloni, men många forskare tror att framtida flytande städer kunde byggas. Eftersom villkoren i atmosfären ca 50 km från ytan är mer lik Jordens, teoretisera de att det skulle vara möjligt att skapa en långvarig lösning där, liksom flyga bemannade flygplan i atmosfären av Venus i framtida rymduppdrag.

    
    Copyright © 2011 give2all.org