välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Varför är jorden som en magnet?

Postad av : Magnus Ekblad

Den skyddande inverkan av jordens magnetfält har främjat utvecklingen av liv på planeten. Det är mycket svårt att studera orsakerna till detta magnetfält. Men med hjälp av mätningar på fältet som har vidtagits under de senaste 150 åren har forskare lyckats härleda den mest sannolika orsakerna till jordens magnetism

Du behöver:.
Gummi tubePlastic bagsReplacement delar
<. /h4>

Funktion

Jordens kärna bestående av solid metall. Denna kärna är omgiven av en smält yttre kärna, bestående främst av nickel och järn. Konvektion orsakar den flytande metallen att flyta mycket snabbt och skapar elektriska strömmar som producerar jordens magnetfält. Detta kallas för "dynamo effekt. "

Funktioner

Magnetosfären är en viktig biprodukt av jordens magnetfält. Det sträcker sig runt jorden med upp till tusentals miles över ytan. Solvinden, en ström av laddade partiklar som ständigt flödar från corona i solen, snedvrider magnetfält när den passerar runt jorden. Magnetosfären skyddar jorden från solvinden.

Effekter

kompassnålar punkt norr eftersom jorden har ett magnetfält. Detta underlättar navigering när fysiska landmärken är få eller saknas helt. Men den magnetiska nordpolen och den riktiga nordpolen är inte på samma plats. I själva verket kan den magnetiska nordpolen flyttar upp till 25 miles per år. Van Allen-bältena produceras när laddade partiklar från solvinden fastnar i jordens magnetfält. Djur som fåglar kan använda jordens magnetfält för att vägleda dem under perioder av migration.

Teorier /Spekulationer

En vanlig teori är att jordens magnetfält ibland vänder sig. Den starkaste delen av fältet avtar, men den svagare sidan av fältet kvar. Efter denna process är klar i sig, kommer Nordpolen vara Sydpolen. Denna "vända" på jordens poler händer inte ofta eller regelbundet. Polerna sista vänt runt 780. 000 år sedan. Vi är för närvarande genomgår en annan vändning, men det kan ta tusentals år att slutföra.

Tidsplan

En studie vid University of Rochester visade att jordens magnetosfär redan fanns 3. 2 miljarder år sedan. Detta är 500 miljoner år innan jordens magnetfält tidigare tros ha bildats. Forskarna har använt gamla bitar av fältspat och kvarts från Sydafrika för att slutföra denna studie. De inspekterade klipporna för små spår av magnetit, som kan överleva i miljarder år eftersom det är skyddad av silikat.

    
    Copyright © 2011 give2all.org