välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Var är jordens magnetiska polen ligger?

Postad av : P-O Lennartsson

Anledningen till att kompasser arbete för att hjälpa människor att hitta sin väg på jorden är att jorden är magnetiska. Nålen på en kompass pekar alltid norr som svar på dra av jordens magnetiska Nordpolen. I själva verket har jordens två magnetiska poler men inget av dessa ligger på den geografiska nord eller sydpolen

Identification

Den norra magnetiska polen på jorden ligger i den kanadensiska arktiska på Ellef Ringnes Island, cirka 870 miles från Nordpolen. Ellef Ringnes Island är en av de Sverdrup Islands. Södra magnetiska polen på jorden är i regionen Wilkes Land på kontinenten Antarktis, ca 1710 miles bort från Sydpolen. Wilkes Land är där den australiska forskare bor och arbetar på Antarktis på Casey's Base. Det är också där satellitbilder lokaliserar en stor meteor krater under isen som kan ha orsakat många av jordens djurarter att dö ut när det kolliderade med jorden.

Betydelse

Jorden består av tre lager, det skorpa, manteln och kärnan. Den inre kärnan av jorden är under stort tryck och det är den varmaste delen av planeten i många tusen grader i temperatur. Den är gjord av massivt järn och nickel, vilka båda är attraherade av magneter. Den yttre kärna bestående av smält, eller flytande, järn, nickel och andra metaller, som också är magnetiska.

Överväganden

Vanligtvis magnetisk kraft kan störas av uppvärmning magneten över 500 grader Celsius, mycket lägre än det på den smälta yttre kärnan i jorden.
Det andra sättet att skapa en magnet med elektricitet. Detta är vad som händer i jordens inre. Den magnetiska kraft på jorden produceras av rörelse av elektriska laddningar i flytande yttre kärnan.

Storlek

det jordmagnetiska fältet kan mätas på jordens yta. Där har en kraft på 0,5 Gauss, mycket mindre än den vardagliga hästsko typ av magnet som kan utöva en magnetisk kraft som motsvarar ett par hundra Gauss. Jorden utövar också en magnetisk kraft i magnetosfären i yttre rymden. Denna kraft skyddar jorden från skador som kunde orsakas av solvinden.

Expert Insight

Geologer som studerar forntida klippformationer har fastställt att norr och söder geo-magnetiska polerna har bytt plats med varandra mer än en gång . Detta urskiljas genom att mäta riktningen på den magnetiska bitar av vissa bergarter som avsattes genom vulkanisk aktivitet som flytande lava. När de svalnat, den magnetiska bitar i klipporna stannade mot den magnetiska nordpolen.
att dra slutsatsen att Norra och Södra geo-magnetiska poler ibland måste ha bytt plats är den enda förklaringen som hjälper oss att förstå varför dessa magnetiska stenar ibland inför norr och andra gånger inför söderut. Hittills ingen vet vad som kan ha orsakat förändringen i placeringen av jordmagnetiska polerna i förhistorisk tid.

    
    Copyright © 2011 give2all.org