välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är jordens mantel gjord av?

Postad av : P-O Lennartsson

Du kan inte se mantel av jorden med undantag för de sällsynta gånger som lava rinner ut av vulkaner. Det är lagret av jorden som ligger under ytan. Temperaturen är ofattbart varmt och ingen levande varelser kan leva i jordens mantel

Funktioner

jordens mantel är en lager av sten under skorpa som är 1. 800 miles tjock. Den djupaste delen av manteln är varmare än området nära Moho så att de djupaste stenar är smält. Nedan manteln är jordens kärna. Smält yttre kärna som är 1. 400 miles tjock och den fasta inre kärna som är 800 miles tjock

Identifiering

Jordens kontinentalplattor finns i litosfären som är ett område som innehåller jordskorpan och den översta delen av manteln. Mellan jordskorpan och manteln är en region som kallas Mohorovicic diskontinuitet, känd som Moho. Enligt litosfären är en mjukare, mer följsamma, region som kallas astenosfären.

Typer

kisel, syre, aluminium, järn och magnesium är de element som finns i jordens mantel. När jorden erfarenheter vulkanisk aktivitet, smält varmt järn och kiselsten lava spyr genom vulkaniska öppningar i havets golvet. Dessa bergarter är också rikt på magnesium. När lava svalnar, stelnar det som basalt, som utgör oceanisk skorpa, en stor del av jordens yta.

Storlek

Temperaturen i manteln ökar med tre grader för varje kilometer av djup. Ju längre in i manteln, varmare temperaturen tills den når den hetaste punkten 7950 grader Fahrenheit. Trycket innanför manteln ökar också som det blir djupare. På grund av det ökande trycket och temperaturen, mineraler i de djupaste delarna av manteln och ännu djupare i kärnan är tyngre än de är när de hittas närmare ytan. Den djupaste delen av jorden, dess inre kärna, bildas av fast nickel och järn. Det når en temperatur på 12. 600 grader Fahrenheit.

Expert Insight

Geologer tomt de seismiska vågor som de anteckna vid jordbävningar att undersöka jordens kärna. Genom att observera var och i vilken vinkel dessa vågor styrs undan, kan geologerna karta de innersta delarna av jorden. Ett magnetfält härrör från jordens kärna också, på grund av förflyttning av elektrisk ström i smält metall. När värme frigörs från kärnan, ger det strömmar i manteln, vilket i sin tur kan göra de tektoniska plattorna rör sig.

    
    Copyright © 2011 give2all.org