välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är den mest förekommande metallen på jorden?

Postad av : Magnus Ekblad

Ungefär åtta procent av jordskorpan är aluminium, vilket gör den mest förekommande metallen på den här planeten. Det är dock alltid funnit i kombination med olika andra element, aldrig av sig i en ren form. Två av de vanligaste aluminiumföreningar alun och aluminiumoxid

Funktioner

Aluminium är mjukt och hållbart, en lätt metall som lätt kan formas. Dess färg kan silvrig eller grått. Det är inte magnetisk och är resistent mot korrosion. Det kan lösas upp i vattnet under rätt förutsättningar, även om detta normalt inte förekomma.

Geografi

De flesta av världens aluminium kommer från bearbetning av en sten som heter bauxit. Denna sten innehåller aluminium i en av dess former finns i naturen, i kombination med syre. Vatten tas bort från bauxit, vilket aluminiumoxid, från vilken aluminium är raffinerad. Medan de flesta av världens aluminium framställs i USA, är malmen förs dit från andra länder, såsom Kanada, Kina, Indien, Brasilien, Ryssland och Australien.

Storlek

aluminium har ett atomnummer 13, vilket helt enkelt betyder att det finns 13 protoner finns i kärnan av aluminium atom. Aluminium kommer att kombinera i naturen med över 270 andra mineraler.

Fördelar

Aluminium är avgörande vid tillverkning av burkar, folie, delar flygplan, delar raket och köksredskap. Det finns i elledningar och speglar och är en viktig ingrediens i många syntetiska material. Klockor, bil, cyklar, målar och järnvägsvagnar innehåller också aluminium i någon form.

Historia

Trots sitt överflöd var aluminium en gång betraktades som en ädel metall. Det var mer värdefullt än guld efter att den först upptäcktes i slutet av 1700-talet. Det var så värdefullt att Washington Monument var täckt med en pyramidformad bit aluminium. Men som processer förfinats för att producera aluminium effektivare och i större mängder, blev det mycket billigare.

    
    Copyright © 2011 give2all.org