välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är namnet på den närmaste stjärna till jorden?

Postad av : Camilla Näslund

Proxima Centauri C är en liten, intetsägande star Beläget 4,2 ljusårs avstånd i stjärnbilden Kentauren. För sin litenhet har den en mycket viktig roll i jordens historia som närmaste stjärnan i vårt solsystem

Storlek

Proxima Centauri är en typisk röd dvärg. Den är liten, mer än tio tusen gånger mindre svag än solen, och bara ungefär en tiondel massan. På Hertzsprung-Russell-diagram det passar längs huvudserien, mellan spektrala klass K och M. Det motsvarar en yttemperatur på mindre än 3500 Kelvin. Proxima Centauri är endast synligt från sydligare breddgrader, och endast när du använder ett teleskop.

Överväganden

Proxima Centauri är faktiskt en del av en trippel stjärnsystem. Alpha Centauri A och B är stora, ljusstarka stjärnor, som är belägna 4,6 ljusår från jorden. De kretsar kring varandra vart 80 år eller så, på ett avstånd av 2. 2 miljarder miles. Detta är ungefär avståndet från solen till Neptunus. Alpha Centauri C, även känd som Proxima Centauri, är ganska långt från den primära binära talsystemet, omkring 14 ljusår närmare jorden. Många astronomer tror att denna cool, rödaktig stjärna följer en bred bana runt två ljusare sådana, medan andra tycker att det följer en mer hyperboliska bana och det är bara passerar genom systemet. Om Proxima Centauri är kretsar kring binära systemet, kommer det att ta miljontals år att slutföra en omloppsbana.

Funktioner

Proxima Centauri är en röd dvärg, som är den minst lysande klass stjärnan och även den typ som har den längsta livslängden. Proxima Centauri är också en utflytning stjärna. På grund av magnetiska aktivitet, den kan mer än fördubbla sin lyskraft på bara ett par timmar och lika snabbt återgå till sin ursprungliga ljusstyrka. Även flare stjärnor fluktuera med någon märkbar på kort sikt mönster, gör det faktum att de varierar dem en UV Ceti variabel stjärna, och Proxima Centauri's variabel stjärna heter V645 Centauri. Bloss från en röd dvärg är analoga med solstormar som kommer från solen.

Teorier /Spekulationer

Medan Proxima Centauri är den närmaste stjärna till jorden just nu, kommer saker och ting kan förändras i en avlägsen framtid. Det cirklar Alpha-Beta Centauri stjärnsystem från 930 miljarder miles bort, och som sådan har en stor bana. I sin omloppsbana kring binära systemet kommer Proxima Centauri nå längst avstånd från jorden och det binära systemet, som också kallas Rigel Kentaurus, kommer att ta titeln som närmaste stjärna till jorden.

Historia

Proxima Centauri inte fick sitt namn förrän i början 20th century, när Robert Inness, chef för en sydafrikansk observatorium märkte att det delade samma egenrörelse som för Alpha Centauri, som hade upptäckte mellan 1832 och 1833. Inness heter stjärnan. År 1917, två år efter dess ursprungliga upptäckt var den holländske astronomen Joan Voute kunna bekräfta avståndet Proxima Centauri av en mätning av trigonometriska parallax. Det tog sedan ytterligare 30 år för astronomer att bestämma att Proxima Centauri var en utflytning stjärna.

Potentiella

När astronomer utforska universums väldighet, börjar de undra om det finns andra planeter där ute som kan upprätthålla liv. Centauri systemet har blivit en enorm mål för forskare på grund av närheten till sina stjärnor till jorden. Även om många forskare tror att Proxima Centauri inte kunde upprätthålla ett system av planeter eftersom det är en utflytning stjärna, andra känner att stjärnan skulle vara en idealisk plats för en jordliknande planet. Även om Red Dwarf är oförmögen att hysa en Terrestrial Planet, är det binära systemet av Alpha Centauri A och B en livskraftig kandidat för studien. I själva verket av de fem kriterier som en stjärna måste uppfylla för att betraktas som en lovande plats för jordiskt liv, möter Centauri A, som är av samma spektralklass som solen, alla fem. Centauri B klarar alla tester men ett, som en K-klass stjärna, kan den inte ha tillräckligt med energi tillgänglig för att upprätthålla livet.

    
    Copyright © 2011 give2all.org