välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

effekterna av den globala uppvärmningen på jorden

Postad av : Ulf Friberg

Global uppvärmning är en stor internationell fråga med långtgående effekter som når in i allas våra liv. Även kritiker i årtionden framgångsrikt förnekat att mänsklig aktivitet hade något att göra med global uppvärmning, uppenbarligen stigande temperaturer och stadigt växande och iakttagbara effekter av fenomenet tystnat så småningom alla utom de ivrigaste förnekarna

Du behöver:.
Anständig syn.
en plats där både Turkiet gamar och örnar kan upptäckas (tillsammans vattenvägar i större delen av USA).
vänner att imponera med din nya kunskap (valfritt, men lägger till det roliga).

Identification

Den globala uppvärmningen är de ökade den genomsnittliga årliga temperaturen på jordens yta. Som ett fenomen, har detta pågått sedan mitten av nittonhundratalet. Forskarna tror att det är mycket sannolikt beror detta på ökningen av växthusgaser (som koldioxid) i atmosfären, med att öka är direkt knutna till mänsklig industriell verksamhet och människa-driven avskogning. Under det senaste århundradet har medeltemperaturen stigit med mellan 1 och 1,5 grader Celsius, och förväntas stiga ytterligare 2 till 11 grader F under nästa århundrade som den process accelererar.

Extreme Weather

Andelen orkaner och tyfoner nå kategori 4 eller 5 (vindhastigheter över 125 mph) har ökat från 20 procent under 1970 till 35 procent under 1990-talet. Den första någonsin Sydatlanten orkan på skiva, Cyclone Catarina, var bevittnade under 2004. Medan det finns andra faktorer som tros bidra till att öka i antal och makt kraftiga stormar, ökar i nederbörd och förändringar i havet temperatur som drivs av den globala uppvärmningen är utan tvekan det viktigaste. På ett minimum, de är bidragande faktorer.

Oceanic Försurning

Den ökande halten av koldioxid i atmosfären är en drivande kraft bakom den globala uppvärmningen, men de gör också världens hav surare. Världshaven är en stor sänka för koldioxid. Med halter av växthusgaser ökar i atmosfären, haven absorberar mer av det. Detta minskar växthuseffekten, men det väcker också nivåer av kolsyra i havsvatten, med en skadlig effekt på korall formation. De flesta av världens fiskbestånden är beroende av ekosystem bygger på koraller.

Metan Release

Ett ännu mer potent växthusgas än koldioxid är metan, och hundratals miljoner ton metan är inlåsta i permafrosted mossar i västra Sibirien, och under havsbotten i Norra ishavet. Som temperatur stiger, är dessa metan sänkor uppvärmning, vilket resulterar i utsläpp av sina lagrade metan. Upptining dem helt skulle leda till en skenande växthuseffekt, dramatiskt ökande globala uppvärmningen i vad som kallas en positiv återkoppling (situationen skulle bli självförstärkande).

Glacier Retreat

Glaciärerna i allmänhet pendlat mellan växande och krympande mellan 1940 och 1980. Efter 1980 gick glaciärer i full reträtt, med glaciärsmältning bli en allmän företeelse. Processen har blivit särskilt markant sedan 1995. Den mest uppenbara effekten av smältande glaciärer är frigivningen av stora mängder vatten i världshaven. Havsnivån stiger för närvarande motsvarande en tiondels tum per år, med total ökning med mellan 7 och 20 inches förväntas av 2090. Mer omedelbart än höjningen av havsnivån är hur undanröjandet av berget glaciär is verkställer flod system som är beroende av dem som en källa av vatten. Isen i Himalaya och Hindu Kush bergskedjor är den huvudsakliga källan av vatten för de flesta floder i den asiatiska landmassan under den torra säsongen. På kort sikt, glaciärsmältning redan orsakar en ökning i lokal jordskred och allmänt område översvämningen i flodsystem. På lång sikt eftersom isen försvinner kommer det att orsaka torka.

    Previous:nothing
    Next:vad är tätheten av jorden?
    
    Copyright © 2011 give2all.org