välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Vilken är den högsta mark-funktionen på jorden?

Postad av : Ulf Friberg

Det finns få berg på jorden som har ryktbarhet av Mt. Everest. Det är ett berg som kräver respekt och en som är eftertraktad av idrottsmän, vetenskapsmän och äventyrare lika. Men varför har Mt. Everest fångat uppmärksamhet och beundran av så många personer? Det är inte en särskilt farlig berg att bestiga, men det gör medföra risker. Vad gör den så speciell är det faktum att det är den högsta punkten på jorden, och när en person står på sin topp, anses de vara bokstavligen på toppen av världen.

Storlek

Mt. Everest är ett stort och imponerande geologiska funktionen. Det är en av de största bergen i världen, och på toppen av att dess topp är känt för att vara den högsta punkten på jordens yta. Den högsta punkten på berget har en höjd av 8. 848 meter eller 29. 029 fot. Detta är faktiskt tänkt att vara en siffra som ökar mycket långsamt över tiden. Eftersom bergen är oftast formad av plattorna flytta mot varandra, forskarna tror att plattor som har bildat Mt. Everest fortfarande går och får det att växa längre. Detta är dock en mycket långsam process att människor inte kommer att kunna märka på många livstider.

Geografi

Mt. Everest är en del av en mycket stor bergskedja som också råkar vara en av de mest kända på grund av dess väldighet. Det är känt som Himalayas bergskedja, som ligger på gränsen till Tibet, Kina och Sagarmatha Zone i Nepal. I synnerhet är det ligger mot norr av bergskedjan, nära den östra gränsen. Det gränsar mot Kina, och är beläget öster om Indien och Indo-Gangetic Plain.

Funktioner

Mt. Everest har två huvudsakliga klätterleder som leder upp till den högsta punkten på jorden. Den enklaste vägen att klättra kommer från sydost om berget, på den nepalesiska sidan. Detta var den första vägen upp till toppen som officiellt har erkänt. Den andra huvudvägen leder in från Tibet på nordöstra sidan av berget. Detta är en rutt bättre lämpad för mer avancerade klättrare. Det finns många andra sekundära vägar som kan vidtas också. De leder alla vandrare över snötäckta åsar och glaciärer som legat på berget.

Historia

För att hitta och kartlägga världens högsta bergstoppar, började Storbritannien den stora Trigonometriska Survey 1808. Den fokuserade bergskedjor i Indien, och omfattade undersökningen team på väg norrut genom Indien för att mäta höjden på bergen. År 1830 kommer de fram till Himalaya. Det var inte förrän 1852, dock att Mt. Everest (då känd som Peak XV) upptäcktes och namngavs har den högsta toppen. Genom att 1996 var berget kartläggas och hade 15 noterade vägar till toppen. Idag är det en av de mest kända bergen, med nära 3. 000 personer klättra väg till sin högsta punkt.

Varning

Om du planerar att klättra Mt. Everest är det viktigt att veta vilka risker som du står inför att göra detta. För en, de höga höjder som kommer att ställas inför orsaka andningssvårigheter och tryck problem. Det är betydligt mindre syre vid högre höjder här, vilket betyder att klättrare ofta sätta portabel syrgas behållare tillsammans med dem. Klättrare måste också vänja sig i varierande höjder för att pressa sig själva. Klättring för fort kan orsaka koldioxid bubblor bildas i blodet. Det är därför varje sträcka är indelade i särskilda bas läger på olika höjder.

    
    Copyright © 2011 give2all.org