välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är jordens perihelium och aphelium?

Postad av : Valon Istrefi

Astronomer använder termerna perihelium och aphelium att beskriva de punkter ett objekts omloppsbana kring solen när de är närmast och längst bort från solen, respektive. I fråga om planeten Jorden, med solen som centrum kring vilket det banor, skillnaden mellan avstånden vid perihelium och aphelium är mycket mindre än några av de andra planeterna. Här är några fakta om jordens perihelium och aphelium

Storlek

Jorden färdas runt solen i en mer cirkulär bana att de flesta av de andra planeterna i solsystemet. Det betyder att solen är mer eller mindre i centrum av omloppsbanor vägen. Den perihelium av jorden i fråga om att solen är 91 miljoner miles, dess aphelium är 95 miljoner miles. Detta sätter jorden på ett genomsnittligt avstånd på 93 miljoner miles från solen.

Betydelse

Avståndet att jorden är från solen är avgörande för liv på planeten. För nära och värmen i hela planeten skulle öka. För långt och jorden skulle förvandlas till en frusen värld. Avståndet mellan jorden är från solen under perihelium och aphelium gör inte tillräcklig skillnad för att påverka jordens klimat. Om den hade en omloppsbana formad som Mercury gör, med ett perihelium på 28 miljoner miles och ett aphelium på 44 miljoner, skulle den drastiska förändringen bli katastrofala.

Typer

Det finns olika typer av bana runt solen. Den ena är en mer eller mindre runda ett sådant som jorden har, liksom större delen av planeterna, men de är långt ifrån perfekta cirklar. Ett annat är en mer elliptisk bana, den typ som planeter som Merkurius och dvärgplaneten Pluto har. En elliptisk bana betyder att vägen kring ett objekt är formad som en cirkel som har "drog på" och "sträckte ut". Det är mer av en oval, med planeten mycket längre från solen vid aphelium än det är på perihelium. Kometer har extremt elliptiska banor också, med några som går långt ut i solsystemet innan solen gravitation för dem tillbaka runt den.

Missuppfattningar

Personer som ofta feltolkas orsakerna till årstiderna på jorden och tänkte att när Jorden är på aphelium, längst bort från solen, att det är vinter. Men den verkliga orsaken till säsonger lutningen av jorden kring sin axel som den kretsar kring solen. Eftersom planeten färdas runt solen den hjärnhalvan som vänds mot det upplevelser sommar, ena lutas bort genomgår vintern. Solljus reser direkt till jordens yta som halvklotet lutar mot den svarar för de varmare temps. Faktum är att jorden i perihelium, närmast stjärnan, i januari, mitt i mitten av norra halvklotets kallaste årstiden.

Överväganden

Ordet perihelium kommer från det grekiska, med "peri" som betyder nära och " Helios "som betyder solen. Omvänt "APO" på grekiska betyder bort från. När jorden är så långt bort från Solen den sägs vara på höjdpunkten. När det är närmast det är i perigeum.

    
    Copyright © 2011 give2all.org