välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är jordens inre sammansättning?

Postad av : Valon Istrefi

När den franske författaren Jules Verne, skrev hans fiktiva "Resan till jordens medelpunkt," han hade fel om den interna sammansättningen av planeten. Det blir varmare i centrum som är solid metall. Detta är omgiven av smält metall över vilken kontinental skorpa och oceanisk skorpa flyter. Människan lever på jordens yta, ett relativt tunt lager som är utsatt för atmosfären och att värmen och ljuset från solen

Du behöver:.
Flera inches av typ-av-blöt snö (fler=bättre) .
Vidder där snön har fallit (mer=bättre).
Människor (mer=bättre).

Storlek

Jorden är en sfärisk planet med en inre diameter vid ekvatorn, den bredaste punkten, till 7926,41 miles. Om du mätt på den inre avståndet mellan norr och söder stolpar, men, skulle du finna att det är 7899,83 miles. Den högsta punkten på jordens yta är Mount Everest, på 29. 028 meter, och den lägsta punkten är Marianergraven i Stilla Havet på 36. 198 meter under havsytan.

Funktioner

jordens yta består av stenar. Den mark, eller den kontinentala jordskorpan, huvudsakligen av granit. Havets golvet, oceaniska skorpan är basalt. Ett område som kallas Mohorovicic diskontinuitet, Moho för kort, är ett tunt skikt mellan jordens skorpor och manteln.

Identifiering

jordens mantel sträcker sig 1800 miles under ytan. Stenarna i manteln innehåller kisel, syre, aluminium, järn och magnesium. Ett mjukt område som kallas astenosfären går från toppen av manteln ner cirka 60 miles. Enligt denna är en svårare område som kallas litosfären. Närmast kärnan i jorden, stiger temperaturen till så mycket som 7850 grader C. Vid denna temperatur klipporna smälta.

Överväganden

För varje ytterligare mile av djup, den inre temperaturen på jorden stiger med 3 grader C. Trycket ökar också på djupare ställen i jorden. Detta gör att stenarna att ta tätare former.

Expert Insight

I mitten av jorden, som kallas kärnan, är uppdelad i två delar. Den yttre kärnan är en massa av smält flytande nickel och järn. Även om temperaturen vid den inre kärnan av jorden når 12. 600 grader F, den oerhört ökade trycket finns krafter järn och nickel att stelna. Så, är den interna sammansättningen av jorden består av lager av väldigt varm mineralämnen enligt allt högre tryck. När värme frigörs från kärnan, kan det utlösa jordbävningar och vulkaner på jordens yta.

    
    Copyright © 2011 give2all.org