välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är jordens yta består av?

Postad av : P-O Lennartsson

Oavsett om du simmar i havet, kör genom en tunnel eller klättra upp till toppen av ett högt berg, blir du kvar på ytan av jorden. Geologerna kallar det jordskorpan. Som en hud som täcker planeten och ger oss och de växter och djur som delar jorden med närande, vårdande livsmiljö behöver vi alla

Funktioner

jordens yta, eller dess skorpa, omfattar både den kontinentala jordskorpan som oftast är gjord av granit, och den oceaniska skorpan som är mest tillverkad av basalt. Det är det yttre lagret av jorden och den har en genomsnittlig tjocklek på cirka 19 miles. Som du kanske tror, de bergiga områdena är de högsta poäng och oceanerna är den lägsta punkten

Funktion

kontinental jordskorpa bildas av tektoniska plattor som flyter på toppen av den övre manteln -. Nästa skikt av jorden under ytan. Jordskorpan och övre manteln tillsammans bildar en region som kallas litosfären. Ibland kan dessa tektoniska plattor kolliderar. När detta händer får berg driva upp högre. Ibland plattorna glida bakom varandra. Detta kan orsaka bildandet av nya dalar och klyftor.

Typer

jordens yta består av många delar. Syre utgör nästan hälften av innehållet. Silicon står för nästan en tredjedel av det. Aluminium, järn, kalcium, natrium, kalium och magnesium tillsammans utgör nästan en femtedel av den kemiska sammansättningen av jordens yta.

Effekter

Temperaturen i den djupaste delen av jordens mantel är 7950 grader Fahrenheit. Det är mycket varmare än var som helst på jordens yta, vilket är något sprött och cool. Ytan på jorden sprickor öppen under jordbävningar, som kan orsakas av förändringar i placeringen av de tektoniska plattorna. Dessa förändringar kan också orsaka vulkaner, tvingar det smälta stenar från hetare manteln att flöda upp till ytan genom klyftor och öppningar. Det finns ett område kring Stillahavsområdet kallas Ring of Fire på grund av det stora antalet vulkaner.

Storlek

jordens yta sträcker sig över en yta på 196. 800. 000 kvadrat miles, varav en tredjedel är mark och två tredjedelar är vatten. Jorden väger sex sextillion ton. Detta nummer är en sex följt av 21 nollor. Hela jorden har en omkrets vid ekvatorn av 24901,55 miles och en diameter vid ekvatorn på 7926,41 miles.

    
    Copyright © 2011 give2all.org