välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur fungerar kvarts teknik i klockor?

Postad av : Stefan Svensson

The Pendulum

För hundratals år innan uppfinningen av kvarts klockor, var tidmätare drivs av pendlar. Pendlar är användbara för att hålla tider på grund av deras riktighet. Oavsett om det svänger i en stor båge eller en liten en, tar en pendel lika mycket tid att göra en resa. Det betyder att det även på våren systemet drivande pendeln lugnar ner sig, kommer klockan att fortsätta att hålla korrekt tid.

Quartz Crystal

Pendlar är inte ett praktiskt sätt att köra klockor eftersom de behöver hänga från en fast punkt. Istället många moderna klockor använder små kvartskristaller som fungerar på liknande sätt pendlar. Istället för att svänga fram och tillbaka, vibrerar en kvarts kristall. När ett elektriskt fält appliceras på ett kvarts kristall, böjs. När kristallen svänger på plats, släpper man sitt eget elektrisk laddning. Precis som en pendel drivs av en fjädermekanism är kvartskristall drivs av en oscillator krets som ger energi för att böja och släppa tusentals gånger varje sekund.

Quartz Watch

Oscillatorn kretsen är ansluten till en mindre integrerad krets som räknar vibrationer kristallen. Eftersom kvartskristall vibrerar så regelbundet, kan den integrerade kretsen använda den och då längden på varje sekund, minut och timme. I kvarts klockor med analoga skärmar, styr den integrerade kretsen en motor som snurrar i händerna dygnet runt för att visa tiden. I kvarts klockor med digitala displayer, styr den integrerade kretsen en enkel elektronisk skärm som visar sekund, minut, timme och ibland datum också.

    Previous:nothing
    Next:hur man bygger en lyftsele Psykrometer
    
    Copyright © 2011 give2all.org