välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur bubblor görs

Postad av : Valon Istrefi

vad som gör bubblor?

Bubbles i allmänhet är tillverkade av vatten och diskmedel som har formats till en tunn film. Filmen fällor luft i centrum, vilket gör att bubblan att behålla sin sfäriska form tills det dyker. Tillägget av tvål till vattnet är viktig. Anledningen till bubblorna egentligen bara hålla sin form när de görs med tvålvatten är att tvålen stabiliserar ytan på bubblan. Tvålen minskar bubblans ytspänning, som gör det möjligt att sträcka och hålla formen.

Hur bildas bubblor

När tvållösning spänns över en yta (i slutet av en bubbla trollstav, till exempel), det bildar en tunn, HINNAKTIG plåt med ganska låg ytspänning. Som luft fyller arket, det tar på en sfärisk form. Detta beror, eftersom lösningen sträcker och ytan koncentration av tvål droppar, ytspänningen stiger. För att kompensera för denna ökning av ytspänning, bubblan formulär till en form som sätter minsta stress på ytskiktet. För varje given volym, sfärer har minsta möjliga yta. Detta innebär att ytskiktet har att sträcka minst när formning till en sfär.

Varför Bubbles Pop?

Tillägg av tvål till det yttre lagret av bubblan minskar avdunstningen som plågar bubblor som bildas från vatten ensam (såsom bubblor blåses i en drink med sugrör). Men även såpbubblor spricker så småningom. Detta är kan hända för ett par olika skäl. Den första är att såpbubblor automatiskt dras till andra objekt och bubblor. Generellt, när de rör dessa objekt, bubblorna pop. Bubbles når också sin maximala kapacitet ganska snabbt, särskilt om de är stora. Detta är, som tvålen i lösningen breder ut, är det naturligtvis lockade till de svagaste punkterna i bubblan. Även om tvål stabiliserar dessa svaga punkter, det brukar också till att förhindra dem från att stretching ytterligare. När tvingats överskrida sina gränser, dessa områden brast.

    Previous:nothing
    Next:hur är AC el omvandlas till likström?
    
    Copyright © 2011 give2all.org