välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

kolets roll som energikälla

Postad av : Annika Hultén

De fossila bränslen kol har använts som energikälla för värme och matlagning i mer än 400 år. Dess huvudsakliga användning är idag i produktion av el, men att man använder det sakta ge vika för renare teknik som skapar mindre miljöskador

Historia

Några av de första kolanvändare var indianstammar. Gamla och Nya världar började använda kol i stor skala på 1800-talet i tillverkningsprocessen att driva ångbåtar och tåg, att smida stål och järn, och så småningom att producera el. I mitten av 1900-talet, förlorade kol ledningen som bästa energikälla för landet när petroleumprodukter flyttas till förgrunden. Kol fortsätter att vara en viktig USA energikälla, vilket ger 32 procent av landets energi.

Bildning

En primär energikälla är kol ett fossilt bränsle som bildats från gamla växtrester. Stora delar av planeten var täckt med sumpig skog 1-400 år sedan. Döda växtdelar föll i träsk och throughtout många år formas till tjocka lager ruttnande vid träsket botten. Allteftersom åren gick, stannade jordens yta och klimatförändringar, i kombination med vatten och smuts tvätt i kärr, på förfallet processen. Värme och tryck som orsakas kemiska och fysiska förändringar som knuffade ut syre men lämnade depositioner kolväte, svarvning döda växter till stenkol.

Mining

kolgruvearbetare nå dessa butiker av kol med flytande och underjordsbrytning. När en kol söm ligger relativt nära (200 m eller mindre) till marken yta, gruvarbetare använda ytan tekniken. Om kol sömmen ligger flera hundra meter under markytan yta, gruvarbetare ta tunnelbana, som också kallas djup, gruvteknik och sjönk gruvschakt så djupt som 1. 000 ftatt nå malmen.

Använder

Kolets användningsområden är el, järnframställning och stålframställning, matlagning och uppvärmning. I USA, koleldade kraftvärmeverk producerar nästan hälften av landets elektricitet. Fast en gång vanligt som en värmekälla, värmer kol nu bara en halv procent av USA hem men är fortfarande en livskraftig värmekälla i andra länder.

Miljöfrågor

kolbrytning och brännande skapa miljöfrågor, såsom grundvatten föroreningar och luftföroreningar. Kol innehåller organiskt svavel, och dess brännande producerar flygaska och avger koldioxid, en bidragande orsak till växthuseffekten. I USA, Clean Air Act och Renvattenakt kräver industrier för att minska utsläpp av dessa föroreningar och andra lagar kräver att gruvföretag lindra skador som orsakats av dagbrott.

    Previous:nothing
    Next:hur man kan lösa ditt öde antal
    
    Copyright © 2011 give2all.org