välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

struktur linolensyra

Postad av : Jan-Olof Stoor

Linolensyra, strängt taget inte är en syra utan två. När namnet allmänt används, den som vanligen avses är alfa-linolensyra (figur 1). Finns i många livsmedel och produkter, u03B1-linolensyra är en omega-3 fettsyror. Den andra linolensyra är gamma-eller u03B3-linolensyra (figur 2). Det är en omega-6 fettsyror. Ofta feta kedjor har även antalet skelett kolatomer. Det linolensyra, med 18 kolatomer, passar denna beskrivning

nomenklaturen

Använda det grekiska alfabetet för att identifiera var och en av de arton kolatomer, är A kol karboxylgruppen (COOH) kol, och den sista eller omega kol är metyl (CH u2083) kol i andra änden. Eftersom det har tre dubbelbindningar i sin kedja, det är en fleromättad fettsyra. Det är inte en trans-fettsyror, eftersom alla tre av dess dubbelbindningar finns cis-obligationer. Dess mer beskrivande namn är cis, cis, cis-9, 12, 15-octadecatrienoic syra.

räknat från u03C9-kolet, har u03B1-linolensyra sin första dubbelbindningen ligger på den tredje kol. Det är alltså kallas en omega-3 fettsyror.

Enligt samma logik har alla cis u03B3-linolensyra sin första dubbelbindningen ligger på sjätte kol från u03C9 -kol, och så är en omega-6 fettsyra.

Källor till u03B1-linolensyra

Samtidigt som det finns ett antal rika källor till u03B1-linolensyra, bland de mer kommersiellt livskraftiga av dessa är linfrö, senapsfrö, hampfrö, pumpkinseeds, raps, gröna bladgrönsaker och sojabönor.

källor u03C9-linolensyra

Människor kräver u03C9-linolensyra, det är en essentiell fettsyra. Källor till u03C9-linolensyra inbegriper olja jättenattljus, svartvinbär fröolja och gurkört olja. Det är dock bildas i kroppen genom att konvertera kosten ämnet, linolsyra, som finns i många vegetabiliska oljor.

Kost och Hälsa

Det är för närvarande tror att vår kost borde vara rikare på omega-6 fettsyror än omega-3 fettsyror. Multimedia annonserar ofta omega-3 fettsyror. Även om det finns en uppsjö av hälsopåståenden för både omega-6 och omega-3 fettsyror, det finns också försiktighetsåtgärder som bör noteras, inklusive eventuella läkemedelsinteraktioner och för blivande mammor och mycket små barn. De som använder blodförtunnande bör också söka läkare innan du börjar att komplettera sin kost.

Metabolism

Kroppen metaboliserar u03C9-linolensyra, som producerar arakidonsyra. Arakidonsyra är involverat i ett antal enzym-relaterade processer. Arakidonsyra själv är rik på rött kött, äggulor och inälvsmat. Kroppen styr hur mycket arakidonsyra den producerar. För mycket av de nämnda livsmedel anses ohälsosamt.

Bland många andra ämnen, metaboliserar u03B1-linolensyra i stearidonic syra.

    Previous:nothing
    Next:kyckling traktorer & jordbruk
    
    Copyright © 2011 give2all.org