välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

muskovit fakta

Postad av : Jan-Olof Stoor

Muskovit är en av de två vanligaste formerna av mineral glimmer, den andra är biotit. Muscovite glimmer förekommer vanligen som små kristaller i vissa typer av magmatiska, sedimentära och metamorfa bergarter, men vid andra tillfällen bildar större kristaller, som kommer i form av skiktade ark. Dessa skivor kan oftast separerade med varje enskild bildar en genomskinlig och flexibel lager

Kemisk sammansättning

Muscovite är en form av glimmer som innehåller en gemensam silikatmineral som innehåller kalium, aluminium och fluor tillsammans med kisel-syre blandning som sätter den kemiska sammansättningen i sub-grupp av ett silikat. Vid sällsynta tillfällen muskovit innehåller krom, vilket kan ge kristaller en grönaktig nyans.

Distribution

Mica är en liten, glänsande mineral som kan ses i många vanliga bergarter som schists, gnejser, granit och vissa former av sandsten. De större kristaller av muskovit glimmer uppstår ofta när mineralet kommer i samband med pegmatit. När detta inträffar glimmer då bryts och förberedd för kommersiellt bruk.

Beskrivning

Muscovite är vanligast som små fläckar av blanka material i en sten som granit. De stora kristallerna är mindre vanliga, men är ganska unikt i mineral världen, på grund av den tunna, flexibla skikt än de utgör. Även av intresse är hur varje lager kan separeras med bladet på en kniv. Kristallerna kan silver, vit, gul eller grön och varierar i täthet från ett mjölkvitt till genomskinligt. Hårdheten i detta glimmer varierar från 2 till 2,5 på mineral hårdhet skala.

Indikator för Precious Kristaller

Muscovite glimmer kan vara en indikator på andra värdefulla kristaller som ibland kommer i samband med den gemensamma mineral. Dessa värdefulla mineraler är turmalin, topas, beryll och almandine. Ofta muskovit finns i samband med kvartskristaller som är mycket vanliga, men, ibland ganska distinkt och vackert. I sällsynta fall bildar muskovit glimmer en sällsynt femuddig stjärna, som heter Star Muscovite.

kommersiell användning

Historiskt var muskovit glimmer användes första gången i fönsterrutor, men i mer modern tid har det använts där det finns behov av en klar eller genomskinlig specifikationer för mineral ämne som är värmetåligt och flexibel. Muscovite glimmer passar detta perfekt in och som ett resultat det var en vanlig del av brödrostar fönster och ugn. Idag mica är oftast grunden och används som material i hus färg. Det kan också finnas i vissa elektriska komponenter på grund av dess goda isolerande egenskaper.

    Previous:nothing
    Next:beskrivning av pälssälar
    
    Copyright © 2011 give2all.org