välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur man beräknar inhemska växter mångfald index

Postad av : Camilla Näslund

Mångfalden index är ett mått ekologer använder för att kvantifiera artdiversitet att jämföra olika miljöer. En av de mest använda index är Shannon index. Fördelen med att använda denna formel är att det tar hänsyn till artrikedom eller antalet arter, liksom den relativa förekomsten av enskilda personer. Personen mångfald mäter mångfalden av inhemska växter. I tempererade klimat, naturtyper innehåller ofta ett fåtal dominerande arter knutna till flera mindre rikligt förekommande arter. Det första steget för att beräkna indexet är att smaka ett område. Slumpmässigt urval är ett sätt att samla in data på ett hanterligt sätt snarare än att räkna varje växt

Du behöver:.
Fälthandbok
. Notebook.
Transekt linjer.
Måttband.

Data Collection


1.
Besluta om en datainsamling förfarande. Att göra jämförelser av webbplatser måste en lika stor mängd provtagningen göras på både sidor. Avgöra vad som rimligen är möjligt att samla in vid en viss tidpunkt. För detta förfarande är transekt metod som ofta används.
2.
Stretch en transekt linje tvärs över området som ska mätas. Linjen kan vara ett måttband eller markerad rep. Generellt sett, ju mer data du samlar in från varje prov plats, desto färre webbplatser du vill provet.
3.
Samla in data med bestämda intervall. Använda förfarande som beskrivs ovan, samla in uppgifter på tidigare fastställd intervall. Räkna alla individer och arter på varje samling plats, notera alla inhemska arter inom kvadranten.
4.
Skapa ett kalkylblad för att samla in data med fem kolumner. I den första kolumnen anger du alla de arter som uppstod vid insamling av uppgifter, vardera på separata rader. I den andra kolumnen noterar om naturligt förekommande art. Då, i den tredje kolumnen anger mängden av varje art hittades totalt, på hela webbplatsen.
5.
Beräkna den relativa förekomsten av varje art i den fjärde kolumnen. Denna siffra beräknas genom att dividera varje art "överflöd med det totala antalet individer räknas.
6.
I den femte kolumnen, beräkna den naturliga logaritmen för varje art. I ett kalkylprogram, kan denna siffra lätt fastställas med inbyggda funktioner, genom att ange LN (Cell plats) för varje art.
7.
För den slutliga beräkningen, multiplicera den naturliga log beräknas för varje art av dess relativa överflöd i den sjätte kolumnen. Kopiera denna formel för alla arter.
8.
Bestäm mångfald index genom att lägga upp alla siffror i den sjätte kolumnen. Detta är den övergripande växt mångfald indexet.
9.
Beräkna inhemska växt mångfald index. Följ tabellen förfarande som anges, bara inklusive data från andra växtarter. Denna siffra är den inhemska växt mångfald index.
10.
Om man jämför en annan webbplats, följ proceduren som beskrivs för den andra platsen, var noga med att samla in data enligt samma förfarande som för först. Endast på detta sätt kan du verkligen och vetenskapligt kan jämföra webbplatser.
11.
Använd indexet. Mångfalden index visar hur stor risken är att stöta på en gemensam anläggning när en annan person är slumpmässigt utvalda, lägre siffra desto större sannolikhet. Detta är en relativ siffra.

Tips och varningar


  • Ta med dig myggmedel om insamling av data under varmare tider på året.
  • Wear långbyxor och långärmade tröjor för att skydda mot fästingar, taggiga växter och andra faror.
  • vet hur man identifierar gemensamma giftiga växter som Poison Ivy, som kan vara mycket vanliga i vissa områden.
  • rejäla skor som skyddar mot skador när man går på ojämn mark.
  • Var medveten om din omgivning. Noggrann datainsamling kommer sannolikt undan lokala djurlivet.
    
    Copyright © 2011 give2all.org