välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vilken typ av organisk makromolekyl är glukos?

Postad av : Valon Istrefi

Den enkla kemiska formeln för druvsocker är C u2086 H u2081 u2082 O u2086. Glukos är en kolhydrat, speciellt en monosackarid. Detta är som att säga ärtor är en grönsak, och mer specifikt en baljväxt-en typ av grönsak. Att vara ännu mer specifika, är glukos en enkel sockerart. Det är steglöst kallas druvsocker, blodsocker och majs socker

Kolhydrater

Kolhydrater är den vanligaste av de stora makromolekyler som finns i den mänskliga kroppen. De andra tre är nukleinsyror, proteiner och lipider. Makromolekyler ofta ses som polymerer. Kolhydrater är involverade i lagring och transport av energi

Monosackarider

monosackariderna är den enklaste formen av kolhydrater. Enkla sockerarter. De kan inte brytas ner till enklare kolhydrater. Monosackarider kan kopplas samman för att bilda disackarider eller ens polysackarider.

Disackarider

Ett exempel på en disackarid är sackaros, som är en molekyl glukos och fruktos samman till en enda socker. Omvänt kan en molekyl av sackaros delas upp i en molekyl av glukos och en fruktos.

Glukos Equilibrium

Glukos kan finnas som två former i jämvikt. Glukos kan vara en rak kedja, och det kan vara en ringstruktur. Anledningen till detta är att den raka kedjan har ett alkohol grupp i ena änden och en aldehyd grupp i den andra. Dessa två grupper kan reagera med varandra, stänga kedjan. Denna kedja kan enkelt öppna, dock. Vanligtvis båda formerna förekommer samtidigt.

Stärkelse

När ett antal sockerenheter gå samman, bildar de en viss typ av polysackarid som kallas stärkelse. Växter producerar olika typer av stärkelse som enheter lagring av energi. Stärkelse kan brytas ner enzymatiskt eller kemiskt, till socker. Ett exempel på detta är den kommersiella sötningsmedlet hög majssirap.

    Previous:nothing
    Next:hur man återanvända små paket kiselgel
    
    Copyright © 2011 give2all.org