välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Varför gör saltvatten högre densitet?

Postad av : Annika Hultén

Vatten som innehåller lösta salter är tätare än rent vatten, alltså är havsvatten tätare eller har mer massa per volym än sötvatten. Temperatur, är dock en av de viktigaste faktorer som styr densiteten i havet

Typer

Ocean vatten eller salt vatten innehåller olika typer av upplösta salter. Medan natriumklorid är den ledande komponent i havsvatten, andra salter som magnesium sulfat finns i mätbara kvantiteter.

Funktion

När en jonförening som natriumklorid löses i vatten, joner dissociera och attraktionen mellan dem skall ersättas attraktion med vattenmolekyler. Dessa atomer har en högre atommassa än syre eller väte som bildar vattenmolekyler, så att lägga till joner i lösningen ökar mängden massa i en bestämd volym. Eftersom densitet är massa dividerat med volym, vatten med salt i den är tätare än rent vatten.

Överväganden

saltare vattnet är, desto mer massa per volymenhet och därmed tätare lösningen. Temperatur emellertid också spelar en roll. Det är möjligt, exempelvis för massor av havsvatten med lite olika salthalter ha samma täthet, beroende på temperaturen i varje.

    
    Copyright © 2011 give2all.org