välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

fysiska egenskaperna i en kustnära ekosystem

Postad av : Stefan Svensson

I stort sett ligger de kustnära ekosystem där land och hav möts. Mer specifikt ingår de kustnära ekosystem floder som rinner ut i havet, deltan där flodsediment ansamlas, tidvattenenergi zoner som översvämmade och dräneras med ebb och flod av tidvattnet, nedsänkt sanddynerna som ligger ovanför vattnet, områden längs kusten inklusive korallrev och skogar kelp, och kustnära våtmarker, inklusive flodmynningar, salta våtmarker och mangroveskogar. Dessa biologiskt rika områden närvarande organismer med extremt svåra förhållanden på sig för att anpassa sig och överleva.

Vatten

De kustnära ekosystem är förknippat med ett överflöd av vatten, men organismer måste göra speciella anpassningar att förvärva de sötvatten som behövs för livet och förhindra uttorkning av solen eller höga salt miljö. Lägga till komplexiteten är den vertikala skiktningen skapas av skillnaden i densitet mellan salt-och sötvatten. I flodmynningar kan botten djupet vara salt medan översta skikt är sött eller bräckt.

Salthalten

Kust ekosystem uppvisar en hög grad av variation i salthalt i vattnet från sötvatten i flodsystem till bräckt vatten där tidvatten Blanda salt och sött vatten, till saltvatten i det öppna havet. Dessutom saltvatten sjöar som översvämmas regelbundet med saltvatten bara ha vatten avdunstar ofta hypersaline, med salt koncentrationer mycket högre än själva havet.

Tides

Gränsen mellan land och vatten skift hela tiden med tidvatten. Många kustnära organismer är väl anpassade till mark eller vatten miljöer, men få kan tolerera zonen mellan låg-och högvatten. Ett exempel på den extrema karaktären av denna miljö är tidvatten lägenheter, där organismer som musslor måste anpassas till en nedsänkt miljö bara för att få vattnet rinna under lågvatten lämnar dem till torkas effekterna av sol och luft.

Wind

Kustnära ekosystem utsätts ständigt för vinden lekte havs. Sandkornen transporteras av dessa vindar högen ofta i sanddynerna. Sanddynerna ge en storm barriär mellan strandlinjen och inlandet med ett antal växter som är anpassade till livet på dessa sanddyner förankra sanden på plats.

Vågor och strömmar

Vågorna bankande på stranden och dra sediment över botten transport ständigt material till och bort från stranden. Kombinerat med strömmar, kan dessa motioner omforma ständigt strandlinjen, dramatiskt förändra den fysiska miljön. Deltan är ett exempel på denna effekt där flodsediment är staplade längs strandlinjen i tydliga mönster beroende på topografi, vågor och strömmar.

Sunlight

Solljus är ofta tas för givet på land, absorptionen av solljus med vatten begränsas fotosyntesen av de grunda djup i havet. Undervattensvärlden biologiska produktivitet kustekosystem resultat från primärproduktion aktiveras av solljuset som finns i dessa grunda vatten. Detta fotosyntetiska rikedom leder till utveckling av rika skogar av alger, hav ängar gräs och korallrev.

    
    Copyright © 2011 give2all.org