välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

typer av superoxiddismutas

Postad av : Camilla Näslund

Superoxid är en fri radikal (en förening med en oparade elektron) och en jon med en avgift på -1. Dess molekylformel är O2-. Eftersom det har en oparad elektron, det är mycket reaktiva. Vissa processer som cellerna använder för att utvinna energi från mat skapar superoxid joner som en biprodukt, så cellerna behöver ett sätt att snabbt bryta ner superoxides innan de gör några allvarliga skador. Superoxiddismutas (SOD) är ett enzym (ett protein som katalyserar reaktioner) som bryter ner superoxides.

SOD1

Hos däggdjur finns det tre typer av sods, varav den första är SOD1. Liksom de andra sods är det särskiljande på grund av den typ av metall jon binder, dess struktur och dess placering. SOD1 är en homodimer (vilket betyder att det bildas av två identiska subenheter som binder samman) och innehåller koppar och zink. Den har en molekylvikt på 32. 000 dalton (där 1 Dalton är massan av en väteatom) och finns i cytoplasman, kärnan och lysosomer celler i däggdjur som människor. Enligt en utvärdering år 2002 i Free Radical biologi och medicin, mutationer i genen som kodar för SOD1 har varit kopplade till ALS, mer känd som Lou Gherig's Disease. Hos människa är den SOD1 genen finns på kromosom 21.

SOD2

Till skillnad från sods 1 och 3, innehåller SOD2 mangan, en övergång metall. Den består av fyra identiska subenheter, vardera med en molekylmassa på cirka 23. 000 dalton. Det finns i mitokondrier (membran-höljeförsedda organeller som fungerar som kraftcentrum i cellen). Den SOD2 genen finns på kromosom sex hos människor. Störa SOD2 genen hos möss leder till neurodegeneration, hjärta skador och dödsfall

SOD3

SOD3 är en homotetramer som består av fyra identiska subenheter. Dess totala molekylmassa är 135. 000 dalton. Liksom SOD1, innehåller SOD3 koppar och zink, till skillnad från sods 1 och 2, är det dock endast uttrycks i specifika celltyper, och snarare än att som finns i cellerna, det finns i blod, lymfa och cerebrospinal vätskor istället. Den SOD3 genen finns på kromosom fyra. Konsekvenserna av mutationer i SOD3 för människors hälsa är ännu inte helt klarlagt, en känd mutation ökar blod koncentrationen av SOD3 med åtta till 15 gånger, trots att effekterna av denna förändring är fortfarande oklart.

    Previous:nothing
    Next:hur man tråd en parallell krets
    
    Copyright © 2011 give2all.org