välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur en solcell fungerar

Postad av : Jan-Olof Stoor

ljusets egenskaper och solceller

Syftet med en solcell är att förvandla solljus till en användbar form av elenergi. Solceller arbete med hjälp av en halvledare av något slag, oftast en viss typ av kisel samt en beläggning som hjälper till att absorbera solljus. Med rätt konfiguration skapar cellen en elektrisk laddning som kan omvandlas till en ström via en kabel och används för att ladda batterier eller utföra andra uppgifter.

Solceller arbete på atomnivå. Ljus, naturligtvis, är tillverkad av fotoner, som kan fungera som både vågor och partiklar och håller små mängder energi. Dessa fotoner kan antingen passera genom föremål eller återspeglas av dem. Reflekterade ljuset är vad vi ser, och vilka former de färger som det mänskliga ögat uppfattar. Absorberat ljus är vad som ger objekt värme i solljus, och vissa ämnen kan absorbera mer värme än andra -. Svart föremål, som exempelvis

Process

beläggningar på solceller är speciellt utformade för att absorbera så mycket energi från fotoner som de kan. Även denna process är inte 100 procent effektivt, är det tillräckligt bra form en elektrisk ström, och vanligtvis cirka 15 och 20 procent av solens ljus kan överföras till elenergi när den träffar solcellen. Beläggningen på cellen hjälper till att absorbera ljuset, medan ett glas skiktet skyddar cellen, men det verkliga arbetet utförs av lager av halvledare.

Två olika typer av halvledare, en negativ version och en positivt laddade version, är placerade ovanpå varandra, med en korsning i mitten som fungerar som en barriär mellan de två delarna. Solljuset träffar solcellen och bidrar energi till övre delen av halvledare, som orsakar dess molekyler att vibrera häftigare och elektronerna av atomer att hoppa upp energi nivåerna och även lämna deras atomer i sökandet efter platser att fylla i tvärtom, positivt laddade sidan av cellen. Om en ledning är att placera på kontaktpunkter mellan fram-och baksidan av cell kommer elektronerna flödar igenom den för att nå andra sidan, skapar ett flöde av avgift eller en ström. Denna ström kan användas för att ladda batterier eller enkel utrustning.

Solpaneler

Solceller används aldrig av sig själva, dock. Enskilda celler är bara ett par inches över på sin höjd, och det tar många av dem som arbetar tillsammans för att skapa en användbar mängd ström. De flesta solpaneler består av tiotals eller hundratals solceller som genererar elström i gemål. Eftersom cellerna har inga rörliga delar eller kemiska reaktioner som orsakar korrosion, kan de pågå under mycket lång tid innan den behöver bytas ut.

    
    Copyright ©2011