välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad har månen har att göra med havet tidvatten?

Postad av : Charlotte Wannberg

Den periodiska uppgång och fall av jordens oceaner kallas tidvatten. De stora krafter som orsakar tidvattnet är gravitationskraft månen, gravitationskraft av solen och jordens rotation. Den mest betydande är månen

Historia

Sir Isaac Newton är känd för att definiera rörelselagar och allmänna gravitationen. År 1687, erkände han att tidvattnet orsakades av den gravitationella attraktionen mellan hav eller månen och solen.

Överväganden

Även om solen är 27 miljoner gånger större än månen, är det också 390 gånger längre bort från jorden än månen. Eftersom avståndet är viktigare än vikten i beräkningen gravitationskraft, är månens tidvattnet genererar kraft dubbelt så stor som solen.

Tidsplan

De flesta kustområden uppleva två högvatten och två lågvatten under månens dag. En lunar dag är den tid det tar för en punkt på jorden att rotera från en viss plats under månen på samma plats under månen. En lunar dag är 24 timmar och 50 minuter, eftersom jorden och månen är både roterar i samma riktning i förhållande till solen.

Faktorer

Det finns två högvatten under en lunar dag. Den sida av jorden som ligger närmast månen har ett högvatten på grund av gravitationskraft av månen orsakar en bula. Den sida av jorden längst bort från månen har också en bula på grund av centrifugalkraften. Centrifugalkraften gör att havet för att expandera.

Special Tides

När månen och solen är uppradade, deras sammanlagda gravitationskraft orsaka större än normalt tidvatten. Dessa kallas våren tidvatten. När månen och solen är i rät vinkel mot varandra, är lägre än normalt tidvatten kallas NEAP tidvatten inträffar.

    
    Copyright © 2011 give2all.org