välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

användning av motstånd

Postad av : Ulf Friberg

Motstånd är elektriska komponenter, vanligtvis ledare, att bidra till att kontrollera strömmen i en krets. En hög resistens innebär att det är mindre aktuell för en viss spänning. Motstånd tur elektrisk energi till värme och detta har orsakats av kollisioner mellan elektroner och joner inuti dem när de är strömförande

Betydelse

Motstånd finns i nästan varje krets eftersom deras möjligheter att begränsa nuvarande tillåter dem att skydda elektroniken från överladdad eller destruktion. Dioder, till exempel, är aktuella känsliga och det är nästan alltid tillsammans med ett motstånd när de placeras inuti en krets. Motstånd är också kombineras med andra elektriska komponenter för att bilda viktiga grundläggande kretsar. De kan kopplas ihop med kondensatorer att fungera som filter eller spänningsdelare. En annan roll är att bildandet av oscillerande växelströmskretsar när de kombineras med kondensatorer och induktorer.

Drift

temperatur ett motstånd påverkar också dess resistivitet. Det kommer att finnas större motstånd mot strömmen när det värms upp.

Motstånd jämförs ofta med rör, med elektrisk ström inuti den som representerar vatten. Liksom en rörets tjocklek kan orsaka att vatten flöda i en bäck eller rännil, tjocka motstånd låta likaså mer ström än tunna sådana.

Construction

Motstånd är vanligtvis bildas från kol inneslutet i lack men får göras från ledare eller halvledare. Trådlindade de är gjorda av spolar av metalltråd och är extremt noggranna och värmebeständigt. Carbon-film motstånd är gjorda av kol på en keramisk cylinder och fotoresistorer, som också kallas fotoceller, är gjorda av material som kadmium-svavelväte.

Typer

Regelbundna motstånd följa Ohms lag, där det sägs att den nuvarande (jag ) är proportionell till en spänning V, och där konstant om proportionalitet är motståndet R. Ekvationen är V=IR. Varierande och icke-linjära motstånd inte lyder Ohms lag och är så kallade icke-ohm. Dessa inkluderar potentiometrar, varistorer, termistorer och fotoresistorer.

Funktion

Eftersom motstånd omvandlar elektrisk energi till värme bildar värmeelement i järn, brödrostar, värmeelement, elektriska spisar, hårtorkar och liknande anordningar. Deras resistiva egenskaper får dem att generera ljus och används för att skapa trådar i glödlampor.

Som spänningsdelare är motstånd sitter i serie med varandra. Deras funktion är att producera en viss spänning från en input som är fast eller rörlig. Utspänningen är proportionell mot värdet på ingående och är oftast mindre. Spänningsdelare är användbara för komponenter som måste fungera på en mindre spänning än den som tillhandahålls av ingången.

Motstånd också hjälpa filter signaler och används i oscillerande kretsar i tv-och radioapparater.

    
    Copyright © 2011 give2all.org