välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

kobolt fakta

Postad av : Charlotte Wannberg

Kobolt är mest känd som en färg. Kobolt blå är en vacker, rik blå. Det är dock kobolt faktiskt en metall som är hårt, men sprött och har magnetiska egenskaper. Även om det finns kobolt inlåning i Zaire, Marocko och Kanada, är kobolt också i meteoriter. Kobolt finns i små mängder i flertalet stenar, jord, växter och djur

Cobalts Grundläggande information

kobolt. kommer från det tyska ordet, kobald, som betyder troll eller ond ande, och det grekiska ordet, cobalos, för min. Även det kan ge keramik en lysande blå färg, är det faktiskt en gråaktig metall. På periodiska systemet, är kobolt identifieras med symbolen: Co och atomnummer 27. Den har en atommassa 58,933195. Det är i grupp 9, period 4 och D-blocket på det periodiska systemet.

Historia Cobalt

Cobalt har använts för att ge en djup, blå färg till glas och keramik. Det har hittats i egyptiska skulptur och persiska smycken.
svenska kemisten Georg Brandt upptäckte kobolt 1735. Han ville bevisa att en okänd faktor snarare än vismut gjort glas blå. Kobolt är vanligen återvinns som en biprodukt av gruvdrift nickel, silver, bly, koppar och järn.
John Livingood och Glenn Seaborg upptäckte kobolt-60 1938. Detta radioaktiva isotopen användes vid Columbia University på 1950-talet att etablera Paritetsbrott i betasönderfall. Deras arbete har överlämnats till tidskriften "The Physical Review" i januari 1957.

Cobalt Använder

Cobalt har använts i århundraden som ett sätt att färg porslin, glas, keramik och kakel. Några av färgerna från kobolt inkluderar: koboltblå, ceruleum, ny blå, Smalt, kobolt gul och kobolt grönt. Kobolt kan användas i galvanisering för att ge metaller en yta som motstår oxidation. Det används i legeringar som Alnico (används för att göra kraftfulla magneter) och satellit (används för höghastighetståg och höga temperaturer skärverktyg och färgämnen). Du kan också hitta den i legeringar för jetmotorer, gasturbiner, vissa batterier och stål. Människan behöver också kobolt, eftersom det är en del av vitamin B12.

Radioaktiva Cobalt

Kobolt-60 är en radioaktiv isotop av kobolt gjorts genom att utsätta kobolt för neutroner i en reaktor. Den avger gammastrålning och används för att behandla vissa cancerformer. Det kan också sterilisera medicinska förnödenheter och avfall. Den kan också användas som en medicinsk spårgas. Den har en halveringstid på 5,27 år och sönderfaller till nickel-60.

Om Kobolt är Hittade

Cobalt malm finns i ett fåtal gruvor runt om i världen. År 2005 levererade Kongo 40 procent av kobolt från ett koppargruva i provinsen Katanga. Övrig inlåning finns i Zaire, Kanada och Marocko.

    
    Copyright ©2011