välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Vad händer när barometertrycket stiger?

Postad av : P-O Lennartsson

Mass

Stämningen har massa, och därför producerar trycket på jordens yta. Mätningen av lufttrycket sker med hjälp av en anordning som kallas en barometer. Barometertryck, uppkallad efter den press mätinstrument, förändringar beroende på höjd och atmosfäriska fenomen.

Höjd

områden med högre höjd har naturligtvis lägre lufttryck, eftersom det är mindre atmosfär att trycka ner på dem vid varje given tidpunkt. Väderomslag påverkar också lufttrycket i ett område. Massor av varm och kall luft rör sig genom atmosfären, möte, bena och orsakar förändringar i lufttrycket nedan. Polarområdena skicka ut massor av kall och torr luft, medan massor av varma och fuktiga luften kommer från ekvatorn.

Fukt Advektion

Stigande lufttryck ofta inträffar som resultatet av fukt advektion. Fukt advektion är en term som används för att beskriva fenomenet att vinden blåser fuktig luft till eller från ett område. När fukt advektion överföringar luft med hög vattenhalt ur ett område, lufttrycket i detta område stiger. Denna förändring beror på att torr luft har högre densitet än fuktig luft, vilket resulterar i mer press på området nedan. Ett fenomen som liknar fukt advektion är varm luft advektion. Varm luft advektion är resultatet av vindarna flytta en varm luftmassa. När en varm luftmassa blåses bort av vinden kommer lufttrycket öka i området. Kall luft är tätare än varm luft, så när kall luft ersätter den varma luftmassan, lufttrycket i detta område stiger. Stigande barometertryck är en bra indikator på att det inte finns några stormar bryggning under de följande 24 timmarna. Så länge barometertryck ökar, och fortfarande är hög, bör väderprognosen vara konsekvent torr och sval.

    
    Copyright ©2011