välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur är strålning mäts?

Postad av : Jeanette Morales

När man pratar om strålning mätningarna hänvisas de vanligen joniserande strålning. De flesta typer av Lightwaves "stråla", eller överföring genom ett medium, men bara en del av dessa vågor är joniserande på levande vävnad, vilket betyder att energi är utbytt som strålningen passerar genom en organism. Atomer förändring, lånar energi från strålning och förbigående att energi genom levande vävnad. Detta kan ge effekter så enkelt som solsveda eller så komplicerat som strålsjuka. Det finns många olika typer av mätningar används för att definiera strålning, hur den lagras i objekt, hur det påverkar vävnad och hur det påverkar humans. The Curie, uppkallad efter vetenskapsmannen Marie Curie, är en måttenhet som används för att mäta hur radioaktivt ett objekt är, eller hur mycket strålning som den producerar. Detta görs genom att undersöka hur snabbt dess atomer sönderfaller och mäta deras sönderfall per sekund. En curie är cirka 37 miljarder sönderfall per sekund, men curie är indelade i mCi och picocuries att mäta små mängder av radioaktivitet. Alla föremål har en viss curie. Röntgen, å andra sidan, är en strålning enhet som anger hur mycket strålning som finns i luft av en viss miljö. Denna används för att visa hur mycket strålning kan absorberas genom att stå på en viss plats under en viss time. More vanligare än dessa två är de rad och rem. Dessa två enheter kan mäta alla typer av joniserande strålning, inklusive alfa, beta-, neutron, gamma och "X", och handlar om hur mycket strålning absorberas av objekt. RAD står för "stråldos. " En rad motsvarar 100 ergs (en energienhet) absorberas av 1 g material. Rads används för att visa hur mycket strålning ett föremål, speciellt saker som metall och sten, har absorberats.
Rem är en strikt biologisk mätning, och står för "röntgen motsvarande människa", vilket innebär att det är samma grundläggande mätning som en röntgen, endast tillämpas på den mänskliga kroppen-även om detta fungerar bara med gamma och "X" typer av strålning. Rem används för att definiera gränser för exponering för människor som arbetar i kärnkraftverk. Rem är ofta indelade i millirems och tilldelas en tid, såsom millirems per timme.
Tekniskt sett har rad och rem mätningar ersatts av det metriska grå och sievert. Gray är en exakt mätning av hur mycket energi joniserande strålning ger vävnaden den passerar igenom, en exakt mätning. Sieverts ta hänsyn till den typ av strålning och ger en biologisk mätning av hur farlig den absorberade strålningen är för kroppen. Dock rads och REMS fortfarande används i många praktiska inställningar.

    
    Copyright © 2011 give2all.org