välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur tröghet arbete?

Postad av : Jan-Olof Stoor

Inertia

tröghet är en teoretisk men observerbara begrepp. Enkelt uttryckt, kommer ett föremål i rörelse stanna i rörelse, och ett föremål i vila kommer att stanna i vila, såvida inte en yttre kraft verkar på den. Denna idé var först uttrycktes av Isaac Newton som hans första lag Motion.
Det är uppenbart att ett föremål i vila kan inte flytta på egen hand. Vad tänkare innan Newton brottades med var frågan om varför ett objekt i rörelse så småningom skulle sluta.

Historia

Klassiska tänkare som Aristoteles teori om att ett föremål skulle förbli i rörelse så länge som någon extern kraft gjorde det stanna i rörelse. Därmed skulle alla objekt i vila, såvida inte tvingas flytta. Vad Aristoteles förstod inte var effekterna av friktion på ett objekts rörelse. Även till synes släta ytor är föremål för friktion när de kommer i kontakt med varandra, och det är den byggnad friktionen mellan två ytor som så småningom kommer att orsaka ett objekt i rörelse för att stoppa.

Tolkning

Det kan vara bra att använda Isaac Asimov tolkning av tröghet. Han förklarade det som en sorts "lathet" hos objektet, ett motstånd mot förändring.

    Previous:nothing
    Next:Hur valar kompis?
    
    Copyright © 2011 give2all.org