välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

faktorer som påverkar väder och klimat

Postad av : P-O Lennartsson

英文博客的留言增加外链 链接的有效力 一些可以发锚文本签名的 做链接的重要规则 英文网站优化工具大全

Väder är tillståndet i atmosfären -. Specifikt troposfären-på relativt kort tid. Klimatet är hur vädret beter sig under långa perioder. Faktorer som påverkar lokala vädret och klimatet är till synes oändliga, men det finns några som har mest inflytande. Dessa är latitud, närhet till vatten och topografi.

Latitude

områden nära ekvatorn uppleva mer direkt infallsvinklar av solljus under en större del av året än områden längre bort från ekvatorn. Det är därför väder och klimat i allmänhet är varmare nära ekvatorn. Längst solen får från zenit-den punkt på himlen rakt över huvudet-på ekvatorn är under solstånden i juni och december, när dess vinkel är 66,56 grader från norra eller södra horisonten. Vid dessa tillfällen solen är overhead på 23,5 grader nord (Kräftans vändkrets) eller söder (Stenbockens vändkrets). Detta förklarar den säsongsmässiga vädermönster och varför sommaren börjar i juni i norr och december i söder.



Områden längre norr eller söder om tropikerna aldrig får sol från direkt ovan på en 90-graders vinkel. Uppvärmning centraliserad vid ekvatorn i allmänhet ökar nederbörden där, liksom, och driver globala mönster klimatet omsättning som skapar semipermanent hög-och lågtryck zoner.

Närheten till vatten

Den specifika värme av vatten är högre än för mark . Det betyder att det tar längre tid för vatten att värma upp och kyla ner än mark. På en planetär skala, det är därför det södra halvklotet, med fler område som omfattas i havet, inte upplever så mycket temperatur som på norra halvklotet. Närhet till relativt kalla vattnet ger relativt stabila temperaturer och måttliga till under genomsnittet regn som har erfarenhet av Medelhavet klimat.



Områden i centrala kontinenter tenderar att uppleva stora temperatur fluktuationer på grund av deras avstånd från stora vattensamlingar. Exempelvis är Topeka, Kansas, nästan mitt i centrum mellan Stilla havet och Atlanten, och det upplevelser i genomsnitt låg på 16 grader Fahrenheit i mitten av januari och ett genomsnittligt hög på 90 grader F i slutet av juli, enligt till National Weather Service. Känsla effekten av vatten på temperatur är märkbar på mindre skalor när temperaturen sjunker när du närmar dig en vattenförekomst, på grund av evaporativ kylning.

Topografi

När du klättrar i höjd, blir temperaturen lägre. Dessutom orsakar ett fenomen som kallas orographic lyfta ett regn-skuggeffekt på läsidan av en bergskedja. Orsaken är att fuktig luft stiger över bergen, den kyls, som ofta gör att den kondenserar till moln. Molnen fällningen och släppa mycket av sin fukt ur luften innan den når läsidan. Stora förändringar sker i väder och klimat över små geografiska områden, där stora topografiska förändringar.

    utvalda artiklar
      
      Copyright © 2011 give2all.org