välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Varför är skogen och hav viktigt att djur?

Postad av : Magnus Ekblad

Djur lita på och bidra till deras omgivande ekosystem på olika sätt. Skogar och hav utgör klassiska modeller för hur djur är beroende av den omgivning de unika och intressanta interaktioner

näringskedjor

Även skogar och hav är lätt differentierade, vissa grundläggande tjänster förbli trogen i alla ekosystem. Den viktigaste av dessa är begreppet en näringskedja, som även kallas trofiska strukturen. Oavsett om djur lever i skogar eller i hav, på vilka sätt de får energi har en grundläggande struktur.

Det börjar med primärproducenter, sedan rör sig upp genom konsumenternas nivåer till början konsumenterna. Det slutar inte där. Varje ekosystem har nedbrytare att återvinna resterna av de bästa konsumenten. De nedbrytare frige alla de näringsämnen som byggts längs hela livsmedelskedjan tillbaka till miljön, så att primärproducenter kan använda dem och starta processen igen. Djur är avgörande för detta, eftersom de kan röra vitt och brett, distribuera och blandning näringsämnen eller frön som aldrig kunde spridas över sådana avstånd på egen hand.

Oceans

På grund av sin storlek och täckning på jorden, i haven är mycket produktiva ekosystem. Men näringsämne vägar är ofta mycket långa och i vissa fall innebära djur som vandrar från hög arktiska vatten hela vägen till Sydpolen. Hög nivå konsumenter såsom valar, hajar och svärdfisk göra denna långa avstånd blandning möjligt, eftersom de inte alltid dör på de platser där de samlades en lokaliserad näringsämne.

Ocean primärproducenter

I slutändan, ocean- bostaden djur är beroende av bara toppen några inches av vatten. Det är där havets primärproducenter, mikroskopiska växter som kallas växtplankton, får det maximala beloppet för solljus och därmed var de är det tätaste. Havsströmmar blanda dessa små plantor i djupare vatten, där de äts av de primära konsumenterna, då sekundär, tertiär sedan och så vidare, ända upp till djur som vithajar.

Skogar

Cykeln från födelse till död i en skog system är lättare att förstå bara för att resultaten är mer synliga. Träd är den mest kända märlor i en skog, men de är inte där lika natur. Trädslag ger både livsmiljöer och mat för olika intervall av djur.

Många mindre djur som fåglar och ekorrar göra sina hem i träd, liksom att äta frön och frukter som produceras i deras livsmiljö. Större djur lever på de minsta djuren. Många allätare arter också kommer att äta frön och frukter finns.

Forest primärproducenter

Precis som de flesta havet bostad arter aldrig lämna vattnet, många skogsinvånare leva hela sina liv i trädtopparna, den så kallade canopy . Den större tillgången på solljus i trädtopparna gör krontak en mer produktiv del av livsmedelskedjan. Gröna blad är allmänt tillgängliga för insektsarter, medan frukter och frön som utgör föda till små ryggradsdjur. Trädkronorna lagret är en viktig födokälla för majoriteten av primära och sekundära konsument arter.

    
    Copyright © 2011 give2all.org