välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

antika romerska medicinska instrument

Postad av : Stefan Svensson

Stereotypen av forntida medicinsk praxis vanligtvis funktioner barbariska amputationer, gifter ges som läkemedel och mycket hög dödlighet. . Forntida läkare är ofta tros ha outbildade, okunniga människor som inte hade någon verklig förståelse av den mänskliga kroppen. Men i många forntida civilisationer, såsom Grekland och Rom, var detta inte fallet. Bygger på principer som de lärde från grekerna, utvecklades den romerska läkarna en detaljerad förståelse av kroppen och förstod vikten av hygien och sanitet, som var drivkraften bakom byggandet av Roms berömda akvedukten och avlopp. Efter kollapsen av de två gamla imperier och förlusten av en stor del av deras samlade kunskap i århundraden, barbariska metoder och hög dödlighet blev normen. Men på sin tid, hade antika romerska läkare många sofistikerade diagnostiska och kirurgiska instrument.

Förskott

Många instrument som används av de gamla romarna är nästan identiska med dem som fortfarande används inom den moderna medicinen, eller i stort sett oförändrad ända in i 20-talet. Den största skillnaden mellan den antika och moderna verktyg är det material som används för att tillverka dem. Forntida läkare använt koppar, medan modern medicinsk utrustning är vanligen tillverkad av kirurgiskt stål. Efter kollapsen av det romerska riket, när mycket av deras medicinska kunskap gick förlorat och medicinsk praxis återgått till den nivå av barbari och gissningar, det tog många århundraden att återupptäcka denna förlorade kunskaper och det fanns några medicinska framsteg. Bland de skrifter från antiken som överlevde är "hippokratiska Corpus", en samling av 60 medicinska texter dating mellan 360 f. Kr. och 200 A. D. Detta arbete detaljer användningarna av många redskap, ger exempel på fallstudier och tekniker, och diskuterar sjukdomar, skador och deras godkända behandlingar. Även tillskrivits Hippokrates var dessa skrifter som skapas av flera olika forntida läkare och infört sådana professionella normer som patient sekretess och den hippokratiska eden, som fortfarande används av läkarkåren idag.

Spekula

Roman vaginal och rektal speculums var i allmänhet tillverkade av koppar, och användes för att vidga slidan och ändtarmen för interna undersökningar. Den vaginala spekulum är ett av de sällsynta överlevande romersk medicinska instrument, och bestod av två eller tre rörliga armar, som öppnas och stängs med en skruv mekanism på handtaget. De användes vid diagnos av gynekologiska och obstetriska förhållanden. Nästan samma instrument var fortfarande stor användning inom medicin på 18-talets Europa. Roman rektal speculums är väldigt lika till utseendet till modern vaginal speculum, och användes för att undersöka och diagnostisera rektal och tarm sjukdomar.

Bone Drivkrafter

Enligt den romerska läkaren Galenos, serveras dessa instrument två syften: de användes för att bända splittrade och brutna ben i rätt läge och för avlägsnande av tänder

Plumbea Fistula Plumbea fisteln var brons eller koppar koniska rör vanligen införas efter en operation i näsa, ändtarmen eller slidan för att förhindra vidhäftning av operationssåret och kontraktion av platsen för varje insats. De användes också för att leverera läkemedel.

Bone Borr-och Bone Tång Ben borr användes i indragning av vapen inbäddade i ben, eller ta bort delar av sjuka ben. Ben borrar hade ofta en skruv-handtag för att vrida runt borrhuvud och var vanligtvis använts tillsammans med ben tång, som användes för att ta bort benfragment som var för små, eller i ett område för ömtåliga, för användning av fingrarna.

Katetrar och urinblåsan Ljud

romerska katetrar var ihåliga rör, oftast av koppar, som sattes in i en blockerad urinvägarna så att urinflödet från kroppen. Katetrar för manliga användning var böjd i en S-form. Kvinna katetrar hade en enda liten kurva. Urinblåsan ljud var en solid slang in i urinblåsan för att diagnostisera eventuella förkalkning.

    
    Copyright © 2011 give2all.org