välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur växelspakar & växellådor arbete?

Postad av : Ulf Friberg

Gears har funnits länge, men det var inte förrän komplicerade maskiner med många rörliga delar uppfanns att de blev en del av varje dag. Idag är den högsta klassen av redskap som används i komplexa maskiner och växellådor fordon, som behöver arbeta på mycket hög verkningsgrad samtidigt som de producerar ett maximalt belopp av makt. Tillverkare använder flera grundläggande komponenter som hjälper växellådor uppnå denna effektivitet

Gears

Gears är i huvudsak hjul stavar så att de kan vända andra stavar hjul och använda våld för att spakar och andra mekanismer. Gears kan ändra riktning genom att tillämpa det till andra områden i en maskin, öka eller minska hastigheten på rörelse och förstora eller minska den totala kraft rörelse överförs. Eftersom redskap, särskilt de i hållbart material, är långvariga och styva, förlorar sina tänder inte mycket av den överförda energin, till skillnad från bälten, som tenderar att förlora energi genom slip.

Gears och Speed

När det gäller större mekanismer kan växlar antingen öka eller minska hastigheten. Endast vissa typer av redskap kan göra detta, och en balans måste uppnås. Ett stort växel blir en liten växel snabbare än den stänger av sig själv, vilket leder till en ökning av hastigheten, men ibland samma hastighet måste sänkas senare i maskinen. Båt turbiner, exempelvis behöva vända vid extremt höga hastigheter-tusentals rpm-men propellrarna måste vända på bara ca 200 rpm, så växlar måste användas för att minska de hastigheterna

Växellåda

När. en uppsättning redskap är monterat som gör att hastigheten på ett system som ska höjas eller sänkas efter behov, det är känt som en växellåda. Den vanligaste typen av växellåda finns i genomsnittlig bil, där antingen föraren styr utväxlingen, eller bilen automatiskt avgör vad utväxling att använda enligt förarens gas och insatsvaror broms.

Gears in Motion

Inuti en växellåda är en samling redskap-ett redskap för varje varvtal på bilen. När första växeln är vald till exempel det första redskapet på axeln och ett kugghjul på disken skaft-som vardera innehar redskap för att kanalisera den kraft från motorn-interlock, som överför kraft genom det första redskapet. Som bilindustrin växlar redskap, axlar flytta upp eller ner, ändra vilka växlar interlock. Olika redskap storlekar leda till olika justeringar i den hastighet som kraft överförs.

Växelspak

I bilar är växellådan traditionellt styrs av växelspak, som rör sig olika skift stavar upp och ner för att ändra hastigheter. Tre olika spön används, vilket är manipulerade fram och tillbaka för att byta redskap som förregling och kontrollera om bilen är i neutral (inga växlar förregling), rulla tillbaka eller någon av de redskap hastigheter. Idag är många bilar görs med Sequential Shift spakar, som använder endast ett spö som rör sig upp och ner över en rad redskap för att ändra bilens hastighet.

    Previous:nothing
    Next:hur man gör en ekorre feeder mumsa rutan
    
    Copyright © 2011 give2all.org