välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Introduktion till geomagnetism

Postad av : Camilla Näslund

Geomagnetism är läran om jordens magnetfält. Detta genereras av snurr på planeten i kombination med egenskaperna för dess fasta inre och smält yttre kärnor. Den stora magnetfält som omger jorden sträcker sig ut i rymden och skyddar planeten från solvinden som kontinuerligt bombardera den. Styrkan i jordens magnetfält varierar över dess yta och övervakas kontinuerligt

Magnetism

Magnetism är producerad av förflyttning av elektroner i en atom. Varje form av rörliga elektriska laddningen skapar ett magnetfält. Magnetiska fält dipolar, med två poler på motsatta sidor av området som har en lika stor kraft. Material såsom metaller och andra mineraler reagera olika på magnetiska fält, beroende på deras atomära struktur eller sammansättning av element.

Jordens magnetfält

jordens magnetfält genereras av att skapa elektriska fält runt dess kärna. Den innersta kärnan i mitten av planeten är massivt järn, omgiven av en smält yttre kärna bestående av järn och nickel. Magnetfältet har sitt ursprung i yttre härdsmältan som den roterar runt järnet centrum genom konvektion strömmar i själva verket beter sig som dynamo. Detta genererar elektriska fält, som i sin tur skapar ett magnetfält.

Jordens magnetosfär

Det magnetfält av planeten sträcker sig ut i rymden tusentals kilometer. Detta fält i rymden kallas magnetosfären. Formen på jordens magnetosfär är deformerad, med sidan mot solen komprimerade av bombardemang av solvinden (en konstant ström av laddade partiklar från solen. ) Den sida av magnetosfären mot solen sträcker sig cirka 10 jordradier. Den sida av magnetosfären vända bort sträcker en distans som motsvarar flera hundra radier på jorden.

Solvinden

Utan dess magnetfält, solvinden och andra typer av laddade strålning skulle bombardera jorden. Detta skulle förstöra jordens atmosfär och göra livet på planetens yta omöjligt. Magnetosfären skyddar jorden från alla solstrålning genom att kanalisera de laddade partiklarna runt planeten. Under denna deformation, det finns utbyte av energi mellan solvinden-partiklarna och jordens magnetosfär.

Polacker

jordens magnetfält är dipolar, med en norr och en sydpolen på motsatta sidor. Varje 250. 000 år polerna omvända, med norr blir söder och vice versa. Placeringen av magnetiska norr och söder inte ligger på den geografiska poler av planeten. Båda magnetiska poler förskjuts norr och söder med cirka 11 grader.

Komponenter i det magnetiska fältet

jordens magnetfält innehåller olika energinivåer. Detta är ett resultat av elektriska svängningar som genereras av den smälta yttre kärna som den roterar runt den fasta inre kärnan. Mätningar av magnetfält kan delas in olika värden, till exempel skillnaden i avstånd mellan den geografiska nordpolen och den magnetiska nordpolen (eller "missvisning") och de stödnivåer som energi av de vertikala och horisontella komponenter i magnetfält. Dessa värden har praktisk betydelse för global navigering.

    
    Copyright © 2011 give2all.org