välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

information om vulkanen Hekla

Postad av : P-O Lennartsson

Hekla betyder "Hooded" när översättas till engelska, ekande dess säregna och rundad form. Under medeltiden var Hekla känd som "Porten till helvetet. " Det är Islands mest aktiva vulkan på en ö känd för sin vulkaniska aktivitet. Jämfört med föregående årtusendet har vila varade vanligtvis mellan 10 och 102 år, men det är aldrig i en period av total dvala, eftersom det är ständigt i ett ständigt tillstånd av tumult

Funktioner

Hekla är strukturellt någonstans mellan en krater rad, en linjär rad fissur skorstenar, och en lång, konisk stratovulkan. Det står 1. 491 meter på sitt toppmöte och är byggt längs en 5 km spricka. Den magma reservoarerna nå djupt in i jorden mellan 5 och 9 kilometer. Seismisk aktivitet börjar endast ske omkring 30 till 80 minuter innan ett utbrott. Sedan hundratals små jordbävningar skaka jorden på grund av intrång av magma i en tid då det utbrott är som mest våldsamma.

antikens historia

Hekla är endast ca 6. 000 eller 7. 000 år gamla, som i geologisk tid är mycket ung och är inom större delen av inspelade mänsklighetens historia. Forskare har bara kunnat samla en mycket besvärliga tidiga historia vulkanen. Settlements började anlända på Island bara runt 9: e århundradet, när Heklas utbrott historia äntligen kunde registreras.

Historisk Utbrotten

Ett av de första och mest kända inspelade utbrott var i 1104 AD. Efter 250 år av tystnad, som produceras vulkanen 2. 5 kubikkilometer tefra (någon form av fragmenterade materialet smitts i en vulkanisk explosion) och skickas plymer av rök 36 kilometer upp i luften. Ingen lavaflödet bildades, och ändå vulkanen fortfarande ödelade invånarna i närliggande u00DEjórsárdalur dalen. Utbrotten fortsatte under århundradena, men 1766 var den största kända vulkanen Hekla i historia. Det varade i två år och producerade 65 kvadratkilometer av lava flödet. Arton olika kratrar var aktiva samtidigt, och ett litet skikt av tefra dödade lokal fisk och boskap.

1947 Eruption

Den 29 mars 1947, en 5 kilometer spricka öppnats på Hekla's Ridge, som inom några timmar producerade 180 miljoner kubikmeter material och skickas aska kolumnerna 27 kilometer hög. Jordbävningar inträffat upp till 150 kilometer bort. Så långt som 300 kilometer bort explosionen vaknade folket, och 820 km den brittiska fartyget Sacramento rapporterade aska faller på 30 ton per kvadratkilometer. Lava fortsatte att flöda ut ur ventilen tills April 25, 1948.

Senaste Utbrotten

Utbrotten 1970, som öppnade upp två kratrar och skickade lava fontäner en kilometer hög och för 1980 till 1981 kom från flanken och bas av Hekla åsen, ovanligt för tiden. En explosion 1991 kommer också från flanken åsen, ett efterlängtat slut på lavaflödet som täckte 23 kvadratkilometer. Det senaste utbrottet inträffade 2000, då en 6,6 kilometer lång spricka öppnade söder om toppmötet och skickas vulkanen plymer så hög som 12 kilometer. Små pyroklastiska flöden följde. Det slutade i ett lugnt översvallande lava fas.

    
    Copyright © 2011 give2all.org