välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

historia buckyballs

Postad av : Magnus Ekblad

Buckyballs är en form av kol molekyl som tar en boll-liknande form. Medan de förekommer naturligt, har de bara upptäckts relativt nyligen. Forskare har lärt sig att producera dem, och hur man manipulerar dem för att producera många intressanta och viktiga effekter. Buckyballs är en viktig del av nanotekniken, undersökning och genomförande av maskiner på minsta nivå. Denna teknik, ännu i sin linda, lovar att bli en viktig källa till innovation i de kommande åren.

Vad är en BuckyBall?

En BuckyBall är en kol molekyl, mer korrekt kallas buckminsterfullerine. En molekyl av denna typ innehåller minst 60 kolatomer ordnade i en struktur som består av pentagoner och hexagoner, som en fotboll. Buckyballs kan ha mer atomer, men är alltid i en boll som består av geometriska former. Att ange storleken av en viss molekylen, är antalet kolatomer skriftliga efteråt, tillsammans med symbolen för kol, till exempel Buckminsterfullerine C540, som anger en BuckyBall med 540 kolatomer.

Varför är buckyballs kallade det?

buckyballs är uppkallade efter geniet arkitekt, uppfinnare, formgivare och författare, R. Buckminster Fuller (1895-1983), som gillade att kallas Bucky. Bland annat var Fuller känd för sin design av den geodetiska kupolen, som är ett halvklot består av mindre geometriska former.

Tidig upptäckt

Kolnanorör, molekyler som liknar buckyballs, upptäcktes först i Sovjetunionen på 1950-talet. Det kalla kriget hindrade denna information från att spridas, och inte mycket kom från deras ursprungliga upptäckten. År 1970, en japansk forskare vid namn Eiji Osawa matematiskt förutspådde existensen av buckyballs.

Modern produktion

buckyballs var avsiktligt framställs för första gången 1985 vid Rice University Richard Smalley, Harry Kroto och Bob Curl. De gav buckyballs med hjälp av en laser för att förånga kol, vilket gav dem 1996 års Nobelpris i kemi. För att producera tillräckligt för kommersiellt bruk, hade andra metoder att tas fram, varav vissa är industriella hemligheter. En känd metod, som producerar 95 procent ren buckyballs innebär bränna en blandning av syre och kolväten vid låga tryck.

Använder

buckyballs är extremt hårda, med en styrka jämförbar med diamant. Det ger dem möjlighet att läggas till syntetiska polymerer för att öka hållbarheten. De har också många faktiska och potentiella medicinsk användning, de kan agera i den mänskliga kroppen som antioxidanter, och håller på att utvecklas som specialiserade system drug delivery, kunna innehålla en minimal mängd av en drog i dem och släppa det på en viss plats eller tid .

    
    Copyright © 2011 give2all.org