välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur är vattnet renas när det sjunker ner i marken?

Postad av : Stefan Svensson

När regnvatten faller, en av två saker händer med det: det rinner ner i bäckar, andra organ i vatten eller dagvatten att bli en del av våra källor ytvatten, eller det suger i marken för att bli en del av vårt grundvatten källor. Som regnvatten suger i marken, är det filtreras när den passerar genom de olika lager av jord och sten tills den når grundvattnet, där det sedan pumpas genom kommunala vattensystem eller privata brunnar. Vissa når ytan som fjädrar eller artesiska brunnar.

berg och jord

Mark kommer i många skikt med olika konsistenser och täthet. Vissa lager, särskilt de närmast ytan är porös, eller kunna suga upp vatten snabbt och enkelt, till exempel matjord eller sand. Andra lager, typiskt djupare skikt, är mindre porös, vilket innebär att det tar vatten en längre tid att suga i, som lera. Vatten kan även tränga igenom poröst berg, t. ex. kalksten. Varje lager är en del av filtreringen.

Funktion

Vatten suger genom successiva lager av jord, var och en finare än den andra, med mindre utrymme mellan molekyler. Större förorenat molekyler i vatten, t. ex. sediment, patogena mikrober och kemikalier, är kvar i marken till mindre och mindre kvar. Cryptosporidium, en mikrob som finns i avföring, är så stor att den filtreras bort.

Effekter

Några föreningar i lager reagerar med, locka eller neutralisera föroreningar i vattnet. Till exempel har koppar antimikrobiella egenskaper, så kommer jorden full av koppar döda en del av bakterier i vattnet. Kalksten är en Neutralizer av syror. Vegetativt kvarstår, såsom kol, njuta föreningar.

Överväganden

När vattnet rör sig genom jorden, förlorar den mer och mer syre. Aeroba bakterier, inklusive många patogener finns i animaliskt avfall, dör när de berövas syre. Även många av de patogener som gör människor sjuka är mycket känsliga och kan inte hantera förändringar i temperatur, pH och fukt, så processen med filtrering genom alla de olika lagren dödar dem.

Missuppfattningar

Även grundvattnet filtreras under sin nedstigning till grundvattennivån, är det inte nödvändigtvis säker eller hälsosam att dricka. De flesta grundvatten behöver fortfarande ytterligare rening, filtrering eller mjukare (borttagande av hårda mineral). Medan många skadliga föroreningar tas bort, andra kvarstår. Andra mineraler och element, till exempel arsenik och bly, kan komma in i vattnet eftersom det filtreras genom berget som innehåller dessa element.

    
    Copyright © 2011 give2all.org