välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

förskjutning i ett mätglas

Postad av : Jan-Olof Stoor

Att hitta volymen på en vanlig fast helt enkelt kräver mätning av sidorna och anställa lämplig matematisk formel. Men när man mäter volymen av oregelbunden fasta linjalen kan pensioneras och mätglas anställda. Förskjutning i ett mätglas är ett effektivt mått på volymen eftersom objektets volym är oförändrad eftersom den är nedsänkt, vilket ger en motsvarande ökning av summan av objektet och omgivande vätskan

Du behöver:. .
Klave

mätglas

Den graderade cylindern är en vanlig del av laboratorieutrustning för att mäta volym. Den graderade cylindern består av ett cylindriskt glas eller plaströr stängd i ena änden med graderad markeringar längs sidan av cylindern. Graderade cylindrar finns i olika storlekar med markeringar i förhållande till den totala volymen av cylindern. Till exempel, 100 ml graderad cylindrar har vanligen märkningar i 1 ml och 10 ml graderad cylindrar är märkta i 0,1 ml steg.

Mäta volym vätska

Vätskor hälls i ett mätglas form en inverterad utbuktningen på toppen av vätskan. Denna omvända bula är högre längs sidorna och lägst i centrum, som kallas menisken. Volymen av en vätska i den graderade cylindern mäts med märkning närmast menisken.

Deplacement i en graderad cylinder

Sänka ett objekt i en graderad cylinder kommer att orsaka en ökning i volym som motsvarar volymen av den översvämmade objektet. Skaka föremål medan nedsänkt reducerar mängden instängd luft i objektet, vilket möjliggör en mer exakt mätning. Genom att subtrahera volymen av vätskan med föremål från den volym av vätskan utan att objektet, kan volymen av objektet beräknas.

Begränsningar

Vatten används vanligen som vätska för att mäta volym genom bortträngning. Men många ämnen löser sig i vatten och vissa kommer även reagera med vatten. I båda fallen, bör en annan vätska väljas för mätning. Ett annat problem uppstår om objektet är av relativt låg densitet, vilket leder objektet flyta.

Fördelar

Den stora fördelen med att använda förskjutning är snabbt och enkelt mäta volymen av en oregelbunden stabil, vilket skapar återigen att objektet är tätare än vätskan, olösligt i vätskan, och inte reagerar med vätskan. Så länge den tidigare frågor behandlas, gör detta oförstörande provning för andra mätningar som skall utföras på objektet.

    
    Copyright © 2011 give2all.org