välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur bygger korallrev upp?

Postad av : Annika Hultén

Surfare och sportdykare centrum ofta sin verksamhet i närheten av gamla formationer i havet kallas korallreven. Dessa strukturer är de enda levande organismer som kan ses från rymden och ger ett stort antal av havets invånare med en plats att föda och leva

Korallrev

Korallrev är olika ekosystem består av korall polyper och omgiven av många andra organismer som använder rev som källor till bostad och mat. Tjugofem procent av marina arter lever i 1 procent av havsytan som innehåller korallrev. Utvecklingen av korallrev har ägt rum under 2 till 300 år.

Polyper

Grupper av polyper bildar korallrev. Dessa korall polyper använda kalcium från det omgivande havsvattnet att utsöndra kalciumkarbonat exoskelett. Polyper reproducera både sexuellt och, oftast, könlöst genom knoppning. Nya polyper är ansluten till kolonin med en vävnad som heter cenosarc. Den kalciumkarbonat exoskelett av varje polyp är också ansluten till exoskelett av andra polyper. Det inbördes förhållandet mellan de koraller polyper tillåter korall kolonier att utvecklas till en mängd olika formationer beroende på läget i sin omgivning, såsom våg frekvens och styrka eller vattendjup. Coral kolonier kunna återge i århundraden. Coral formationer med fler grenar eller flera porer växa snabbare än stora, täta formationer.

Distribution

Trots icke-rev som bildar koraller kan finnas i djupa hav eller i tempererade zoner, landa på solida strukturer som stenar eller förlista fartyg, är rev som bildar korall begränsas där det kan lösa. Dessa begränsningar innefattar behovet av varmt vatten. Korallrev är oftast bildas i tropiska och subtropiska områden där vattentemperaturen varmare än i andra regioner. Normal salt vatten är också viktiga för bildandet av reven. Detta är en anledning till att korallreven är begränsade nära mynningen av Amazonfloden, där sötvatten matar ut i Atlanten. Djupet är också en viktig faktor i revet formation. Korallrev är vanligt bildas inom 50 m från vattenytan.

Uppställning rev

Korallrev uppvisar två bildning typer: rev hylla och oceaniska rev. Uppställning rev form på kontinenten marginaler. Dessa rev bildades under den senaste istiden. Issmältningen från glaciärerna översvämmade kontinentalsockeln, så rev till form på dem. De rev som inte växer anpassa sig till fördjupning haven dog ut på grund av brist på solljus under alltför mycket vatten.

Oceanic rev

Oceanic Reven inträffa runt ön formationer bort från kontinentalsockeln. Dessa rev förekommer i tre undertyper: rev, rev hinder och atoller. Rev från runt öar och gränsar till stranden. Dessa kan avskiljas från ön med en liten kanal eller lagun. Barriärrev uppstå som en vulkanisk ö börjar lägga sig, bredda kanalen mellan ön och revet. Som en ö avtar under vattenytan, bildar korallrev bildas en atoll. Atoller kräva många år att utveckla än plym och barriär rev.

    
    Copyright © 2011 give2all.org