välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Natriumnitrat & saltsyra

Postad av : Camilla Näslund

Natriumnitrat ingår i en familj av ämnen som kallas salter som bildas genom att förena en syra (salpetersyra i det här fallet) med en bas (i detta fall natrium hydroxid). När natriumnitrat kombineras med saltsyra sker ett utbyte reaktion, som producerar natriumklorid och salpetersyra. Salt och salpetersyra kan skiljas från varandra och de två ämnena kan användas praktiskt

Reaction

I symbolerna för kemiska terminologin, kan reaktionen skrivas.

NaNO3 + HCl ---> NaCl + HNO3 .

Detta säger att en molekyl av natriumnitrat reagerar med en molekyl saltsyra för att producera en molekyl natriumklorid och en molekyl av salpetersyra.

natriumklorid

En av reaktion produkter, natriumklorid, är lätt tillgängliga i naturen, så denna reaktion är inte en särskilt bra källa för det ämnet. Renat natriumklorid är vanligt koksalt, och i dess orena tillstånd (Halite) används för en mängd ändamål, bland annat (bland mycket annat) vinterväghållning-condition och keramiska glasyrer.

salpetersyra

Samtidigt som salpetersyra kan produceras kommersiellt i ett antal sätt, många av dessa också komplicerat för amatör forskare. Bortsett från att köpa salpetersyra, en av de enklaste sätten att göra det är genom ovanstående kemisk reaktion. Det finns många viktiga nitrat och kväve-föreningar direkt härledas från salpetersyra.

Viktigt Nitrater

Ammoniumnitrat, en oorganisk nitrat, är mycket viktigt inom jordbruket som gödningsmedel rikt på kväve, eftersom både ammonium-gruppen (NH4 + ) och nitrat-gruppen (NO3-) innehålla kväve. Andra nitrater av särskild betydelse är kaliumnitrat, strontiumnitrat och bariumnitrat. Bariumnitrat är som används för att producera en grön färg i fyrverkerier, och i bildandet av vissa termit (brandfarliga) formuleringar.

Organiska Nitro, föreningar

Organiska nitro-föreningar har den allmänna formeln R-NO2 (alifatiska) eller Ar-NO2 (aromatiska). Båda kan bildas utnyttja salpetersyra som utgångsmaterial. Många viktiga nitro-föreningar har explosiva egenskaper. En av de viktigare är trinitrotoluen, eller TNT. En annan viktig explosiv är nitroglycerin. Ännu en annan är nitrocellulosa eller pistol bomull. Kordit, en kombination av nitrocellulosa med nitroglycerin och lite vaselin, var en gång användes som en rökfri drivgas i vapen.

    
    Copyright © 2011 give2all.org