välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur påverkar syror & baser vårt dagliga liv?

Postad av : Jan-Olof Stoor

Syror och baser har användning på fler ställen än bara ett vetenskapligt laboratorium. Syror och baser spelar in i vardagen i allt från rötning av den mat du äter till den medicin du tar och även rengöringsprodukter du använder. Utan syror och baser, många av de produkter du använder i dag skulle inte ha mycket nytta

pH-skalan

En pH-skalan sträcker sig från ett till 14 och visar de olika syror och baser från topp till botten. Syror (lågt pH) mellan ett och sex på skalan, medan grunderna (högt pH) varierar från åtta till fjorton på vågen. En pH av sju betraktas som neutralt liksom rent vatten.

PH står för "potential för vätejonkoncentration" och hänvisar till mängden vätejoner i en lösning. Ju fler vätejoner desto lägre pH. Ju färre vätejoner närvarande, desto högre pH.

Tandkräm

Om du borstar tänderna varje morgon när du vaknar, du redan har upplevt din första bas för dagen. Tandkräm som innehåller natriumfluorid, tillhör gruppen av svaga baser. Den höga pH tandkräm hjälper till att döda alla bakterier som finns i munnen vid tandborstning. Dessa bakterier föredrar en neutral till något sura miljön, exakt villkoren för din oborstade mun.

Mat

vardagliga livsmedel som du äter också har karakteristiska syra eller bas egenskaper på dem. Låt säga att du vill ha en fin högt glas apelsinjuice till frukost, efter att borsta tänderna. Apelsinjuice som dryck, och till och med apelsiner själva, registrera sig som ganska surt. Hög citronsyrahalten ger apelsiner ett lågt pH.

Senare på dagen för lunch, bestämmer dig för att njuta av en biff och lite potatis. Detta lunch skulle ha mest grundläggande egenskaper.

Antacida

Uh oh! Allt som mat har kommit tillbaka för att hemsöka dig. I magen, producerar din kropp magsyra --- en mycket sur (pH 1-2) material som hjälper till att bryta ner biff och potatis du just har ätit. Syran sätts på enzymer som bryter ner proteiner i maten. Den mycket sura miljön bidrar också till att kontrollera potentiellt skadliga mikroorganismer från att få till tarmen, där de kan orsaka allvarlig sjukdom.

När du har producerat för mycket av denna syra, ett vanligt tillstånd som kallas "sura uppstötningar" eller "halsbränna" kan uppstå. Detta inträffar när syran börjar smyga matstrupen från överproduktion. Antacida, en grundläggande formel, neutraliserar denna syra för att ge dig befrielse från den brinnande känslan.

Rengöring

Några av de vanligaste rengöringsmedel har grundläggande eller sura egenskaper för dem, som förbättrar rengöring makt. Till exempel, när avlopp bli igensatta, de grundläggande egenskaperna hos vissa kemikalier gör att produkten "äta igenom" täppa och rensa avlopp.

    
    Copyright © 2011 give2all.org