välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Vad är effekten av UV-ljus på huden?

Postad av : Stefan Svensson

Ultraviolett (UV) ljus kommer från många källor. Medan solen är den vanligaste källan till UV-ljus som effekter människor, artificiella källor inkluderar halogenlampor, garvning bås, svarta ljus och bakteriedödande lampor. Olika typer av UV-ljus finns i spektrumet, och varje typ har olika potenail effekt på huden

elektromagnetiska spektrumet

det elektromagnetiska spektrumet består av ett brett utbud av lätta energi. Radiovågor, mikrovågor, infrarött ljus, synligt, ultraviolett, röntgen-och gammastrålning finns alla på olika våglängder. Allt utöver det synliga spektrat av ljus är inte att se med blotta ögat.

UV-ljus

Ljus i den ultravioletta spektrumet finns främst mellan våglängder på 180 nanometer (nm) till 400 nm. Denna UV-ljus består av tre erkända huvudtyper av ljus inom UV-spektrumet: UV-A, UV-B och UV-C. UV-A och UV-B tränger från solen till jordytan varje dag, och kommer i kontakt med huden. UV-C penetrerar från solen till ozon, där ozonskiktet blockerar det. UV-C aldrig kommer i kontakt med huden i naturen.

UV-B-Light

Den farligaste sorten av ultraviolett solljus som når jordens yta, UV-B, har en våglängd i intervallet 290 nm till 320 nm. UV-B-strålning dubbel kan orsaka strandsatta avbrott i deoxiribonukleinsyra (DNA), vilket kan leda till mutationer som ansvarar för okontrollerad celltillväxt som leder till hudcancer.

UV-A Light

UV-A ljus förekommer från 320 nm till 400 nm i det elektromagnetiska spektrumet. UV-A ljus, medan mycket mindre farliga än UV-B ljus, fortfarande orsakar kumulativa skador som leder till åldrande och rynkor i huden. UV-A ljuset tränger också mycket djupare in i huden som UV-B. De flesta cancerformer följd av en skada på ytskiktet av huden, där UV-B strålning är förhärskande.

Förebyggande

Enligt Skincancer. org, den värsta tiden för att söka solljus är från 10:00 till 16:00. Vid dessa timmar, tenderar UV-strålning från UV-B-del av det spektrum som värst. Solskyddsmedel är större än SPF 15 rekommenderas om du planerar att tillbringa mycket tid utomhus. Bara för att moln täcker solen, betyder inte UV-strålar inte kommer i kontakt med huden. Du bör också träffa en läkare regelbundet för att undersöka huden. Hudcancer kan börja se ut som en vanlig mullvad, svårt att diagnostisera cancer för det otränade ögat.

    
    Copyright © 2011 give2all.org