välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

etansyra och natriumkarbonat

Postad av : Charlotte Wannberg

Etansyra är ett annat namn (speciellt används i Storbritannien) för ättiksyra, en produkt av jäsning av etanol eller "dricka" alkohol till vinäger. Reaktionen mellan dessa två ämnen är liknande den mellan bakpulver och ättika i sin snabba reaktion och utvecklingen av gas (koldioxid)

typ av reaktion

Även natriumkarbonat är avgjort grundläggande, med pH i 1 procent lösning som 11,37, är reaktionen fortfarande inte en syra-bas reaktion, eftersom natriumkarbonat är kombinationen salt av en stark bas (natriumhydroxid) och en svag syra (kolsyra). Det är reaktionen av ett salt med en starkare syra (etansyra eller ättiksyra) tränga undan de svagare syra

Reaction Specifikt

Reaktionen kan skrivas:

2 CH3COOH + Na2CO3 -. -> 2 NaCH3COO + H2CO3

Ingen av ovanstående ämnen är en gas, men inträffar detta ytterligare reaktion omedelbart:

H2CO3 ---> H2O + CO2.

användningar av produkter

etansyra är en billig reaktant, som är natriumkarbonat. De produkter som härrör från reaktionen, nämligen natrium ethanoate (natriumacetat) och koldioxid, har var deras användningsområden. I synnerhet är natrium ethanoate används för att neutralisera ännu starkare syra, svavelsyra, i avloppsvattnet strömmar genom en reaktion:

2 NaCH3COO + H2SO4 ---> Na2SO4 + 2 CH3COOH

I jämförelse med svavelsyra, både natriumsulfat och etansyra är oskadliga ämnen.

Natrium ethanoate används också som en kemisk buffert för värmedynor och i en mängd andra sätt.

Koldioxid

Trots att amatör forskare och forskning kemisten är ägnade att ignorera den koldioxid som produceras i en reaktion som detta, kommersiella processer går till stora ansträngningar för att undvika slöseri med potentiellt värdefulla produkter. Koldioxid finner ansökan som en trycksatt gas, i den mjuka dryckesindustrin, i färd med koffein, som kylmedel, och i oljeindustrin.

Varningar

Även om produkterna (natrium ethanoate och koldioxid) är inte särskilt farligt, kan reaktant natriumkarbonat orsaka allvarliga problem. Till exempel, eftersom en av produkterna är en gas, en del av natriumkarbonat kan tänkas blåsas in i ögonen. Natriumkarbonat har ett högt pH, så detta kan vara av allvarlig konsekvens. Läs en lämplig säkerhetsdatablad som nämns i referenserna nedan.

    
    Copyright © 2011 give2all.org