välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

röntgenrummet strålsäkerheten

Postad av : Stefan Svensson

X-strålar är en potentiellt farlig typ av joniserande strålning används främst på sjukhus för att producera bilder av kroppens inre organ och skelett. Den farligaste delen av röntgen maskin, i fokus för röntgenstrålning, är känd som "Strålen". Sjukhus anställer rigorösa säkerhetsåtgärder för att skydda radiologer som arbetar nära joniserande strålning. Patienterna löper minimal risk under röntgenundersökningar på grund av kortvarig exponering tid som krävs för de flesta röntgenbilder

grundläggande försiktighetsåtgärder

En anledning röntgenstrålning är potentiellt farligt för människor är att det inte kan förnimmas slående kroppen. Vissa patienter upplever en stickande känsla när nära röntgenstrålar, men detta är resultatet av laddade partiklar luft som orsakas av strålning interagerar med luften, inte av strålningen i sig. Radiologer, som regleras av både federala och statliga myndigheter, har utbildats för att minska potentiella kontakt med X-ray balkar genom att aldrig placera sina kroppar i vägen för helljus, undvika röntgen maskin och hålla dörrar till X-ray rum stängt hela tiden.

övervakning av exponering

Radiologists bära personlig utrustning för att upptäcka strålning som varnar för skadlig exponering. Känd som Luxel aluminiumoxid eller termo-luminiscens dosimetrar, de är slitna i form av en plakett och avger ljus i proportion till mängden strålning de får. De innehåller en eller flera fluor chips och bärs i cirka tre månader innan de behandlas för att bedöma mängd strålning de har upptäckt. Personlig strålning detektorer används huvudsakligen som en försiktighetsåtgärd, praktiskt taget alla strålning finns i den specialdesignade behållarna kring röntgen själva maskinen.

X-Ray Protection

röntgenstrålar kan passera genom de flesta material-därav deras förmåga att ge bilder av inre organ och skelett. Detta innebär också att de kan passera genom normala väggar och skåp, eventuellt sätta andra för risk. Modern röntgenrummets är fodrade med bly, som förhindrar röntgenstrålar från att rymma. Bly förkläden används också för att skydda delar av patientens kropp från oönskade strålning under bildhantering.

Elsäkerhet

röntgenapparater också kan utgöra en risk för allvarliga elektriska stötar. X-ray generator i maskinen kräver en 40-50 kilovolts (40. 000 till 50. 000 volt) likström (DC) strömförsörjning. Dessutom innehåller den röntgenapparaten flera stora kondensatorer som lagrar tillräckligt med el allvarligt skadar eller dödar en person.

Strålningsnivåer

Alla människor utsätts för naturligt förekommande strålning varje dag. Strålning finns i luften vi andas, marken vi står på och den mat vi äter, och strålning går jorden och dess atmosfär från yttre rymden. Varje medicinsk röntgenundersökning ger en patient en ytterligare dos av strålning på toppen av det belopp som han naturligtvis får under en dag. Dosen beror på förfarandet och område av kroppen som undersöks, från motsvarande ett par dagar av naturlig strålning (tänder, arm, ben, bröst, händer och fötter röntgen) till motsvarande på några år ( njure, urinblåsa, mage och kolon röntgen).

    
    Copyright © 2011 give2all.org