välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur man hittar Plejaderna

Postad av : Valon Istrefi

Plejaderna, även känd som M45, är den ljusaste öppen konstellationen sett på natthimlen. Det är en gruppering av stjärnor i stjärnbilden Oxen och har alltid varit synlig från jorden. Sju av stjärnorna i grupperingen är synliga för blotta ögat, men hela konstellationen har mer än 1. 400 stjärnor. Namnet kommer från de tidiga grekerna som avses konstellationen som Plejaderna, eller Seven Sisters, som var döttrar till Atlas och Pleione. Dessa stjärnor nämns tre gånger i Bibeln och är kopplade till ursprunget berättelser för många amerikanska indianstammar.

Du behöver:
Klar natthimlen
. Kikare (tillval).


1.
Plan för stjärnorna på en mörk natt. Undvik nätter med månsken, och komma så långt bort från ljusföroreningar som du kan.
2.
Face norr och hitta stjärnbilden Orion. Allmänt känt som Hunter, stjärnorna i denna konstellation ligger längs himmelsekvatorn. Tre stjärnor i mitten av stjärnbilden form Orions bälte.
3.
Leta Betelgeuse, Orions lysande stjärna. Det är framförallt den första av de tre stjärnorna som utgör Orions bälte. Leta sedan reda på stjärnan Aldebaran i Oxen. Det är en lysande stjärna i linje med Betelgeuse men utanför till höger. Rita en tänkt linje mellan Betelgeuse och Aldebaran.
4.
Förläng den osynliga linjen igen så att det nu är dubbelt så lång och ca 10 grader högre än Aldebaran. Avsluta raden när du kommer till ett kluster av ljusstarka stjärnor nära varandra. Detta är Plejaderna Constellation.
5.
Spot sex till nio av stjärnorna i denna gruppering. Du bör kunna verka dem utan stöd. Med kikare borde du kunna se upp till 14 stjärnor. Teleskop rekommenderas inte för visning Plejaderna som ett teleskop gränser faktiskt vad du kan se av denna speciella konstellationen.

Tips och varningar


  • norra halvklotet, den bästa tiden att leta efter Plejaderna är senhösten, vintern och tidig vår.
    
    Copyright © 2011 give2all.org