välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Varför mögel form på mat?

Postad av : Ulf Friberg

Rot och nedbrytning finns överallt processer kända för alla som har lagrat mat under en längre tid. En del av detta är produkten av ett eventuellt förfall av maten, men det är också påskyndas av organismer som har utvecklats till att livnära sig på ruttnande organiskt material. Detta är en viktig del av det naturliga ekosystemet, men det kan vara en olägenhet för människor som försöker att lagra mat för senare användning

Definition

Mögel är en tillväxt av svamp som ofta förekommer på växter och djur materia. Den lurviga päls, typiskt grön eller vit till färgen, är en produkt av små flercelliga trådar som kallas hyfer som innehåller genetiskt identiska kärnor. Tillsammans utgör dessa hyfer bildar en koloni som betraktas som en enda organism.

Funktioner

Mögel består av följande delar: rot trådar som gräver ner i livsmedel, stjälkarna som höjer sig över maten och sporer som bildar i ändarna av dessa stjälkar. Sporerna är luftburna, men kan även infiltrera miljöer via vatten eller genom genvägar på insekter. Men det finns tusentals kända arter, så att de kan skilja sig något sätt.

Nedbrytning

Mold formulär på mat eftersom dess primära energikälla kommer från bearbetning av organiskt material. I naturen, mögel och andra svampar är viktiga nedbrytare som återvinner organiskt material tillbaka till miljön. Tillsammans med bakterier och encelliga organismer, de spelar ofta huvudsakliga roller i livsmedel förstörs. Alla svampar behöver, förutom en tillgång till en källa till mat, är fuktiga eller fuktiga förhållanden.

Födokälla

Varje hyphal i kolonin utsöndrar enzymer, som är proteiner som underlättar kemiska reaktioner, att försämra organiska föreningar såsom stärkelse, cellulosa och lignin till enklare föreningar som kan absorberas av hyfer. Växter har var och en av dessa föreningar i överflöd, så de är ofta föremål för formar, men vissa typer också drabba kött och fågel också.

hälsoeffekter

Mögel kan orsaka allergiska reaktioner och andningsproblem, men en del formar också producerar mykotoxiner som kan medföra negativa hälsoeffekter och sjukdomar. Aflatoxin är ett av de mest allvarliga slag. Formar som producerar mykotoxiner kan finnas i spannmål och grödor mutter, men de är också kända för att finnas i selleri, druvsaft, äpplen och andra producerar. Livsmedels-och jordbruksorganisation FAO uppskattar att 25 procent av livsmedelsgrödor påverkas av mykotoxiner, vilket är varför de noggrant måste övervakas och regleras.

    
    Copyright © 2011 give2all.org