välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

intressant daggmaskar fakta

Postad av : Valon Istrefi

Daggmaskar får inte mycket uppmärksamhet, men de gör mycket för att få fram friska, bördig matjord och hålla det kolsyrat. Dessa primitiva varelser är mycket mer intressant än de först kan verka. Tar tid att lära sig om dem kan vara till stor hjälp för ekologisk trädgårdsmästare, husägare är intresserade av gräsmattan vård och komposterare. Dessa små maskar göra stor skillnad i jord kvalitet över hela världen

Du behöver:. .
Compound ljusmikroskop
Beredda objektglas.
Oljeimmersion

Reproduktion

Daggmaskar är hermafroditer -. Varje enskild mask besitter både manliga och kvinnliga könsorgan. Maskar gör rasen inte med sig själv, dock. Istället de var producera ägg och spermier, sedan hitta sexpartners. Varje mask kryper bort från mötet bär sperma från den andra, så använder den för befruktning vid ett senare tillfälle. Den upphöjda band runt mitten av en daggmask är där det bedriver äggen. Denna del är slut skjul, med befruktade ägg inuti, och vänster för att kläckas.

Struktur

De rader av knölar längs kroppen av en daggmask är dess segment. Till skillnad från rundmaskar är dessa djur som består av en serie av upprepade enheter, var och en med sin egen uppsättning av nerver, muskler och blodkärl. Dessa segment låta daggmasken att tum över marken. En mask har inga ögon eller organ hörsel och navigerar via touch ensam. Daggmaskar har också en kemisk känsla av smak och lukt. De saknar lungor helt och andas genom huden.

Digestion

Daggmaskar äta sig igenom packad jord, som tar sin näring från organiskt material i marken. Denna fråga kan komma från växter, såsom ruttnande löv och rötter, från svampar, eller i form av bakterier och andra mikroskopiska varelser. Daggmaskar äter också ruttnande djur, de äter upp till en tredjedel av sin kroppsvikt varje dag. De utsöndrar en väldigt fruktbar kompost som är uppskattad av ekologisk trädgårdsmästare.

Habitat

Nästan varje miljön på vår planet är värd för daggmaskar. Dessa varelser kan inte hittas vid polerna eller i öknar, men finns i skogar, gräsmarker, myrar och så gott som överallt annars. Vissa arter lever också i ruttnande träd, lera, gödsel och andra nonsoil miljöer. De flesta arter i Nordamerika infördes från Europa eller Asien, dock. Vissa nordamerikanska skogarna ursprungligen hade inga daggmaskar alls.

Överväganden

Daggmaskar är mycket känsliga för föroreningar i sina miljöer. Det innebär att många moderna brukningsmetoder sätta in dessa varelser i riskzonen. Ogräsmedel och bekämpningsmedel kan oavsiktligt död på daggmaskar och skadedjur växter och insekter. Detta leder till mycket lägre markens kvalitet. Antalet daggmaskar i ett område kan faktiskt användas för att bestämma hur förorenad marken är.

    
    Copyright © 2011 give2all.org