välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

öken livsmedelskedjan med växter & djur

Postad av : Jeanette Morales

Öknen kan verka som en kargt landskap, med små liv och ännu mindre aktivitet. Men ytterligare undersökningar av ekosystemet kommer att avslöja ett levande näringskedja med en mängd olika anpassningar som möjliggör för livet i dessa tuffa förhållanden

livsmedelskedjan

livsmedelskedjan i alla ekosystem är mer som en näringsväven. Växter och djur alla behöver energi för att överleva. De få denna energi genom maten. Alla organismer är konstruerade för att konsumera vissa typer av mat. Vi kan dela dessa organismer i tre kategorier:. Växter, växtätare och rovdjur

Växter

Växter är de första organismer i miljön för att producera energi och kallas primärproducenter. De uppnår energi från solljuset och omvandlar det till kolhydrater som används för tillväxt och underhåll. Denna process kallas fotosyntes. Växter är den vanligaste födan i något ekosystem. Eftersom deras energi krävs för att stödja inte bara de djur som konsumerar dem direkt utan även djuren på toppen av näringskedjan, måste de innehålla ett rikligt utbud av energi i form av kolhydrater.

I en öken ekosystem primärproducenter ha gott om solljus att använda för energi, men vattenresurserna är ofta knappa och minskar graden av fotosyntesen. Detta begränsar deras förmåga att växa och föröka sig. Av denna anledning öken ekosystem innehåller mindre rikliga floran än mer fruktbar ekosystem som regnskogar.

Växtätare

växtätare djur som äter växter. Den energi de får från de växter som de konsumerar mycket mindre än den mängd energi som ursprungligen förvärvats av anläggningen. Mellan 15 och 70 procent av den energi uppnås genom solljuset används för underhåll av anläggningen och andning. Resterande energi är allt som är kvar för växtätare att använda.

På grund av den knappa anläggningen utbudet kan öken ekosystem inte stödja en stor population av växtätare. Ökenland är de minst produktiva i termer av växternas tillväxt och djur som är beroende av växter för att överleva är mindre än i ekosystem med mer resurser. Gnagare är mycket vanliga i öknen ekosystemet. Deras mindre kroppar kräver mindre av jordens resurser att stödja.

Rovdjur

Djur som lever på gnagare och andra växtätare den tredje kategorin i näringsväven. Dessa djur kallas köttätare och få en ännu mindre mängd av den energi som ursprungligen infördes i ekosystemet genom fotosyntesen. Djuret som konsumeras innehåller hår, ben och annat svårsmält material som är av någon nytta för rovdjur. I genomsnitt ger konsumtionen av ett annat djur ett rovdjur med 5 till 20 procent av den energi av detta djur. Rovdjur i en öken ekosystem omfattar rävar, ormar och rovfåglar.

Anpassningar

organismer måste anpassa sig för att överleva i en livsmiljö så hård som öknen, där vatten är en bristvara och dagstemperaturer är höga. Växter anpassa genom att öka sin produktionstakt per enhet vatten. Produktion av kolhydrater av växter i habitat med begränsad tillgång till vatten kommer att öka med 0,4 g massa per kilo vatten.

Djur har anpassat sig till den varma temperaturer och låg tillgång på vatten på flera sätt, bland annat nattliga beteende. Förutom att mindre djur dominerar landskapet, rovdjur i öknen ekosystem kräver mindre vatten i genomsnitt än de i andra miljöer. När låg på vatten, kommer sådana djur som prärievargar eller rävar konsumerar mer mat, behålla det vattenresurserna kan ingå i dem och med hjälp av särskilt anpassade låg ämnesomsättning skattesatser för att förhindra ytterligare vatten förlust från extra matsmältningen.

    
    Copyright © 2011 give2all.org