välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur man mäter densitet

Postad av : Jan-Olof Stoor

Densitet är ett mått på den massa per volym av ett ämne. Den kan bestämmas genom mätning av volym och densiteten av ett ämne. Eftersom former av objekt kan göra det svårt att mäta volymen direkt, är volymen ofta mäts indirekt genom subtraktion

Du behöver:. .
Balans
Mätglas.
Bägaren med häll pip.
Vatten.


1.
Bestäm vikten (i gram) av objekt vars volym du vill beräkna och den graderade cylindern med balansen. Skriv både siffror ner eftersom varje kommer att behövas senare.
2.
Placera mätglas under häll pip i bägaren. Långsamt fylls behållaren med vatten tills vattnet börjar svämmar över och fyller den graderade cylindern.
3.
Töm mätglas och ersätta den under häll pip.
4.
Placera objektet sakta i bägaren full med vatten. Vattnet ska svämma över och häll i den graderade cylindern.
5.
Record den volym vatten som svämmade över och sedan ta massa mätglas med vatten i den. Om destillerat vatten användes, bör vikten (i gram) och volym (i milliliter) av vattnet vara lika med det som föremålet. Massan av vattnet får rinna genom att subtrahera massan för den graderade cylindern från massan av mätglas och vattnet.
6.
Dela objektets massa i gram av volym i milliliter för att bestämma tätheten av objektet.

tips och varningar


  • Om objektet är för stor för en bägare, en hink eller hink med pip kan användas. Det område av vatten på toppen av bägaren kommer att påverka noggrannheten i mätningen, med stora områden som hade en mindre exakt värde än mindre områden. Detta beror på att ytspänningen i vattnet.
    
    Copyright © 2011 give2all.org