välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vetenskap undersökande projekt exempel

Postad av : Stefan Svensson

Lärande kan vara en tråkig upplevelse när det görs från en bok. Endast när det är kryddat med några praktiska aktiviteter gör lärande blivit spännande, att inte tala betydligt mer effektiva. Vetenskap projekten är de mest spännande sätt att lära människor viktiga idéer om deras värld och kan också vara väldigt roligt.

Spectroanalysis

Om du letar efter en komplex men mycket imponerande projekt är spectroanalysis vägen att gå . "Spectroanalysis" är ett finare ord för att analysera spektrum av ett objekt, vanligtvis av när objektet bränns. För att utföra detta experiment behöver du en bunsenbrännare eller annan värmekälla, att vissa saker brinna, och ett diffraktionsgitter. Du kan få dessa leveranser från Edmonds Scientific (se länk nedan). När det gäller de objekt som ska bränna, trä, salt, socker, och olika nitrat salter arbete magnifikt. Se bara till att du har några prover av varje objekt. Bränn varje kemikalie på en liten pinne av trä individuellt och observera färgen på lågan med och utan diffraktionsgitter, som skiljer lågan i sina komponenter färger eller spektrum. Observera att varje kemisk avger ett annat spektrum. Detta spektrum kan användas för att identifiera den mycket exakt. Varje kemisk avger ett annorlunda spektrum när de förbränns. Genom att spela in detta spektrum, kan du identifiera en kemisk baserat på hur liknande dess spektrum är kända spektra som kommer av andra kemiska produkter.

Kapillärkrafter

Detta är en rolig och säker experiment som visar kapillären effekt, även kallas kapillärkraft. Lägre en hoprullad hushållspapper i ett glas fullt med vatten tills cirka två centimeter av pappret handduk i vattnet. Observera hur vattnet tycks flöda upp pappersduk, tvärtemot vad man kunde förvänta sig. Så småningom kommer pappershandduk blivit helt blöt. Detta visar kapillärkraft, eftersom vattnet har mindre av en sammanhållande kraft än lim kraft mellan handduken och vattnet. Därför drar handduken vattnet upp, mot tyngdkraften. Detta fungerar även med ett mycket smalt rör i stället för en pappershandduk. För att lägga till lite färg på experimentet, försök sätta mat färgämnen i vattnet. Också, observera vad som händer när du lägger i fler än en typ av livsmedel färg i vattnet. Om du använder två färger med olika densitet, bör du observera att pappershandduk småningom separerar färgerna baserat på deras olika kapacitet.

Curie Point

Permanentmagneter alla har en temperatur vid vilken de kommer att förlora sin magnetism. Denna temperatur är känd som magnetens Curie punkt. Detta kan visas enkelt med ett par permanenta magneter, några gem och en gasolbrännare. Först, ta en av magneter och bevisa att det är magnetiska genom att använda det för att plocka upp några gem. Nu använder gasolbrännare för att värma magneten tills den lyser rött. Vid det laget bör det vara förbi sin Curie Point, som är förmodligen runt 840 grader Fahrenheit. Låt magneten svalna, och sedan försöka använda den för att plocka upp ett gem. Du bör observera att magneten inte längre har någon magnetiska egenskaper. Detta beror på att värmen har omfördelat de magnetiska partiklarna som finns inom magneten. Innan värms var partiklarna alla anpassats längs den ena axeln. Eftersom varje partikel gav ut en magnetisk kraft, kompletterat de varandra och skapade en stor magnetisk kraft längs denna axel. Efter uppvärmning, är de partiklar slumpmässigt linje och motsätter sig varandra, vilket har upphävt den magnetiska kraft som de en gång helt och hållet framställts.

Magnetism

Ett annat roligt experiment är demonstration av magnetism, särskilt för yngre publiken, som det här experimentet är både enkelt och tryggt. För det här experimentet behöver du en spik, en koppartråd, eltejp, en D-cells batteri, och några gem. Ta koppartråd och vira den runt nageln. Kontrollera att koppartråden är relativt tunn och att sveper inte överlappar varandra men är lika många som möjligt. Även cirka fem inches av tråd på varje sida av den inslagna spiken. Ta två ändar som sticker ut från spik och köra dem över till D-cells batteri. Använd eltejp för att säkra den ena änden av kabeln till den positiva polen på batteriet och den andra änden till den negativa polen. Kör på spiken över vissa gem för att se till att magneten fungerar. Så länge D-cells batteri är laddat och fäst spiken via tråd, kommer ett magnetfält genereras. Detta visar på egendom elektromagnetism, eftersom magneten du kommer att ha just gjort är en elektromagnet.

    
    Copyright © 2011 give2all.org