välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

information om citronsyra

Postad av : Ulf Friberg

Citronsyra är den molekyl som finns i koncentrerade mängder i citroner, lime och apelsiner. Det är en organisk kemikalie innehållande kol, väte och syre som ett naturligt konserveringsmedel. Industriella mängder av denna kemikalie har producerats sedan 1860

Identification

Citronsyra är en organisk syra som finns i alla levande ting. Det är en luktfri, färglös, sur-smak, vitt kristallint pulver när det är isolerat från biologiska faktorerna.

Kemisk formel

Citronsyra består av sex kolatomer, åtta väteatomer och sju syreatomer. Kemister skriva sin formel som C6H8O7.

Kemiska struktur

Den kemiska strukturen av citronsyra har en E-formad design. Den första raden består av två kolatomer, tre väten och två oxygens. Den andra raden består av två kolatomer, två väten och tre oxygens. Den tredje raden består av två kolatomer, tre väten och två oxygens.

Funktion

Citronsyra används som tillsats i läsk för att ge det en syrlig smak, kan användas som ett miljövänligt rengöringsmedel och är ett naturligt konserveringsmedel.

Historia

I 1784, Carl Wilhelm Scheele, ett svenskt apotek, isolerade och kristalliserad syra från citron. År 1860 tog den italienska citrusindustrin detta förfarande och började skapa industriell stora partier av syran. Arter av mögel, såsom Aspergillus niger, befanns att producera syra mer effektivt efter första världskriget och är fortfarande i bruk idag.

    
    Copyright © 2011 give2all.org